Proč je pro nás důležitý vitamín D a jak ho doplnit?

Aktuálně | 30. 11. 2023

Cítíte se na jaře a na podzim více unaveni? Seznamte se s vitaminem D. Vitamín D má pro naše tělo a organismus nepostradatelnou funkci. Podporuje zdraví kostí, imunitního systému a srdce. Nedostatek vitamínu D může vést k vážným zdravotním problémům. V tomto článku se podíváme na to, jakou roli hraje vitamínu D v lidském těle, jak ho vhodně doplnit a udržovat tak v těle jeho optimální hladinu.

Co je vitamín D a proč je důležitý?

Vitamín D, známý také jako „sluneční vitamín“, je v tucích rozpustný vitamín, který hraje klíčovou roli ve správném fungování těla. 

Vitamín D potřebujeme pro: 

  • fungování imunitního systému
  • vstřebávání vápníku a udržení jeho optimální hladiny v krvi
  • podporu svalové funkce
  • pevnost a strukturu kostí 
  • dobrou náladu
  • ukládání minerálů do zubů

Nedostatek vitamínu D může vést k různým zdravotním problémům, včetně osteoporózy (řídnutí kostí), oslabení imunity a vzniku nebo prohloubení deprese.

Jak ovlivňuje vitamín D psychiku? Některé studie naznačují, že dostatečná hladina vitamínu D může podpořit tvorbu neurotransmiterů (přenašeči nervových signálů), jako je serotonin, který je spojen s lepší náladou a emocionálním stavem. Lidé s nedostatečnou hladinou vitamínu D mohou mít vyšší riziko výskytu depresivních stavů a úzkostných poruch. Dostatečné zásobě vitamínu D také vděčíme za lepší a kvalitnější spánek. Na závěr je nutné konstatovat, že vliv vitamínu D na psychiku je velmi individuální.

Jak získat vitamín D?

Hlavním zdrojem vitamínu D je sluneční záření. Když sluneční paprsky dopadají na naši kůži, tělo produkuje vitamín D. Avšak zeměpisná poloha, roční období, klimatické podmínky a vlastnosti pokožky mohou ovlivnit množství vitamínu D, které si tělo ze slunce vytváří. Proto je doporučeno každodenně strávit alespoň 10-15 minut na slunci (bez opalovacího krému), a to ideálně v době, kdy slunce svítí nejintenzivněji – mezi 10.00 a 15.00 hodinou. 

Nejlepší přístup k zajištění dostatečného příjmu vitamínu D je kombinovat více zdrojů. Pravidelně se vystavujte slunečnímu svitu v doporučených časech a doplňte svou stravu potravinami bohatými na vitamín D. 

Doplňky stravy a potraviny bohaté na vitamín D

Kromě slunečního záření můžete vitamín D získat také z potravin a doplňků stravy. Potraviny bohaté na vitamín D jsou například mastné ryby, tedy losos, sleď, tuňák a makrela, vitamín D dále obsahuje žloutek, játra a mléčné výrobky. Mezi rostlinné zdroje vitamínu D vhodné pro vegetariány a vegany patří houby, mandle nebo rostlinná mléka obohacená o vitamín D. 

Na trhu je také rozmanitá škála doplňků stravy s vitamínem D. Doporučená denní dávka vitamínu D se liší podle věku, pohlaví a dalších faktorů, proto se před zahájením suplementace poraďte s lékařem nebo lékárníkem.

Kdy hledat pomoc lékaře

Pokud máte podezření na nedostatek vitamínu D nebo trpíte některými z jeho příznaků, jako jsou bolesti kostí, únava nebo časté infekce, neváhejte vyhledat lékařskou pomoc. Pomocí krevních testů váš lékař zjistí hladinu vitamínu D ve vaši krvi a doporučí vám vhodnou formu doplňování.