Pražští záchranáři převzali desítku sanitek, požehnal jim Duka

Praha 22. prosince (ČTK) – Pražská zdravotnická záchranná služba dnes převzala desítku sanitních vozidel a jeden velitelský vůz. Každá ze sanitek vyšla na 3,2 milionu korun. Na výběru vnitřního vybavení se podíleli sami záchranáři. Vozový park záchranářů se tak rozšířil na 65 vozidel. ČTK to při slavnostním předání řekl ředitel záchranné služby Petr Kolouch. Novým autům na Hradčanském náměstí požehnal arcibiskup Dominik Duka.

„Obměna vozového parku by měla v obdobném režimu pokračovat každý rok a tím by se už v příštím roce podařilo snížit počet najetých kilometrů našich vozů do 300.000. Máme ještě vozy starší šesti let, rádi bychom tak snížili jejich věk pod šest let,“ doplnil ředitel.

Kromě sanitních vozidel a podle loňské ročenky dvanácti osobních lékařských aut, používají záchranáři také velkokapacitní kamion Golem, transportní vozidlo nebo sanitku XXL pro přepravu pacientů na vozíku, na lůžku s přístroji nebo s velkou nadváhou.

Právě Golem se příští rok podle Koloucha podrobí generální opravě. Záchranáři navíc plánují koupi druhého transportního vozidla pro náhlé závažné události. Jde o auto, které je schopné vjet do terénu a najednou se do něj vejde až dvacítka pacientů. „Chceme reagovat na vývoj bezpečnostní situace v Evropě,“ uvedl ředitel.

Pražští záchranáři loni ošetřili více než 115.000 pacientů. Ošetřených každoročně přibývá, tentokrát jich bylo meziročně o 4,6 procenta více. Ročně hospodaří zhruba se 400 miliony korun, z nichž 60 procent dostává jako příspěvek od hlavního města, zbytek jí proplácejí zdravotní pojišťovny.

jhr mal