Pražská ODS navrhuje vznik sítě testovacích míst na covid-19

Praha 28. dubna (ČTK) – Opoziční pražská ODS navrhuje, aby v Praze vznikla síť testovacích míst na nemoc covid-19 přístupných autem. Plošné testování v tzv. covid drive-in by městu umožnilo v budoucnu lépe reagovat na případné další šíření nemoci. Zároveň by nemusela být ochromena ekonomika a magistrát by na její podporu nemusel dávat tolik peněz. ČTK to dnes řekl předseda pražské ODS Tomáš Portlík. Vyjádření primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) ČTK shání. V hlavním městě je nyní několik míst, kde se mohou lidé nechat otestovat a za Pražany jezdí také odběrové sanitky.

„Hustá síť testovacích covid drive-in, podobně jako je tomu třeba v Jižní Koreji nebo Hongkongu, umožní městským organizacím, firmám a podnikatelům pravidelně i nárazově dobrovolně testovat své zaměstnance či zákazníky. Získáme nejen dokonalá epidemiologická data o celé Praze, ale dokážeme včas zachytávat případná nová ohniska nákazy a rychle je izolovat bez rozvinutí epidemie,“ řekl Portlík.

V každé městské části by podle něj bylo jedno testovací centrum. V některých větších částech by jich mohlo být více. Zda by všechny byly přístupné pouze automobily, by záleželo na výsledku dohody politiků a odborníků. Testy by si lidé platili. Cena by se mohla pohybovat v řádu stokorun, neboť město by bylo schopno s laboratořemi domluvit pro obě strany výhodné podmínky.

Navržený způsob plošného testování zahájila Praha 9, kde je Portlík místostarostou. „Plošně testujeme zaměstnance městského úřadu, domov pro seniory, středisko sociálních služeb nebo mateřské školky. Brzy je tak budeme moci otevřít, a ulevit pracujícím rodičům,“ řekl.

Náklady na takové opatření se městu podle něj několikanásobně vrátí. Při případných dalších vlnách nákazy koronavirem nebude nutné přijímat takové množství restriktivních opatření. „Podle ekonomických studií bude třeba jen pro zachování statu quo pumpovat do pražského hospodářství více než 20 miliard korun každý měsíc,“ řekl. Dodal, že kdyby Praha zaplatila test všem svým obyvatelům ze svého, vyšlo by ji to na 900 milionů.

Lidé se můžou nyní nechat otestovat v Nemocnici na Bulovce, v Ústřední vojenské nemocnici ve Střešovicích, na Královských Vinohradech a v zámečku na Veleslavíně, kde si test mohou nechat udělat lidé bez žádanky a zaplatit za něj. Odběrové místo funguje také na bubenečském Výstavišti, kam mohou lidé přijet autem, pěším je tam vstup zakázán. S sebou musí mít žádanku.

brn jw