Prahou projdou obří chodící koule. Taškařice chce zvýšit povědomí o nebezpečí rakoviny varlat

9. listopadu 2016, Praha

 

S listopadem začal Movember. Dobročinná akce, při které si pánové nechávají měsíc růst mohutné kníry s cílem podpořit výzkum a prevenci rakoviny prostaty a varlat. 20. listopadu se ale stane ještě něco dalšího. Ulicemi Prahy projdou rovnou velké chodící koule s kníry.

 

Zvyšovat povědomí o rakovině varlat u rizikové skupiny mužů mezi 15 až 40 lety se dá různě. Projekt Strejdovykoule.cz a Nadační fond muži proti rakovině spojily síly a nasadily ideální prostředek – naše koule! Mají metr v průměru a v neděli 20. listopadu projdou v průvodu centrem Prahy až na Střelecký ostrov. (Trasa pochodu je k vidění zde: https://goo.gl/maps/onDPQFbSdzw)

 

Na ulici vyrazí 35 bodyzorbingových koulí, které normálně slouží k zápasům v nejnovějším týmovém sportu. „Tentokrát ale na koulích budou přilepené kníry, aby bylo hned poznat, že se řadíme k podpoře Movemberu. Některé koule/lidi ponesou na tyči hesla jako Kontroluješ si koule? či Ať žije Movember. Při pochodu budeme rozdávat placičky Movemberu a letáčky, kondomy či nálepky od nadačního fondu Muži proti rakovině,“ popsal jeden z pořadatelů akce Tomáš Mejzlík, který jinak provozuje firmu Strejdovykoule.cz.

 

Osádka koulí se přitom dá dohromady jednoduše. Stanou se jí první koulaři, kteří dorazí na start. Pořadatelé přitom doufají, že se sejde dost dalších nadšenců, kteří pochod doplní. Netřeba zoufat, že na ně koule nevyšly. Stačí bafnout nějaký nápaditý transparent a zapojit se takovým způsobem. Na Střeleckém ostrově si přitom všichni zájemci budou moci vyzkoušet koule sami obléknout a zahrát si společně zdarma bodyzorbing.

 

Celá taškařice má přitom důležitý smysl. Rakovina varlat je nejčastěji diagnostikovaná forma rakoviny u mladých mužů ve věku 20 až 40 let. Česká republika obsadila 7. příčku ve výskytu rakoviny varlat na světě. Rakovina varlat je přitom typ rakoviny, který se dá léčit efektivně, a lze jej vyléčit, pokud je včasně diagnostikován a léčen. „Samovyšetření by se mělo stát běžnou součástí mužského života. A to minimálně jednou měsíčně. My si naše koule kontrolujeme často, tak proč ne vy?“ ptá se Mejzlík.

 

Program:

 

10:00 – 11:00 Příprava koulařů (nafouknutí, vysvětlení pokynů, rozdělení koulí) – víceúčelové hřiště Masná, Praha 1

11:00 Start pochodu (koulí by mělo být méně než normálních pochodujících)

cca 12:00 Příchod na Střelecký ostrov

12:00 – 14:00 Na Střeleckém ostrově si každý zájemce může vyzkoušet bodyzorbingovou kouli zdarma

 

Zde naleznete FB event: https://www.facebook.com/events/1637958829836488/

 

K dispozici po akci budou fotografie od profesionálního fotografa.

 

Kontakt pro novináře

 

Tomáš Mejzlík 

mobil: 722 926 999

e-mail: strejda@strejdovykoule.cz

 

Barbora Kunčíková

mobil: 777 478 241

e-mail: strejda@strejdovykoule.cz