Praha dá na boj s HIV/AIDS mezi uprchlíky z Ukrajiny 5,08 milionu korun

Autor: Redakce | Zpravodaj | 19. 4. 2023

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu loni v únoru do konce loňského roku přišlo do Česka 578 ukrajinských uprchlíků nakažených HIV, plyne z dat Státního zdravotního ústavu. Žen bylo 380 a mužů 198. Dvacet nakažených bylo dětí do 15 let.

Program na boj s onemocněními mezi uprchlíky v Praze je rozdělen do tří kategorií. První řeší testování, a to nejen na HIV/AIDS, ale případně také na jiná sexuálně přenosná onemocnění, hepatitidu a další nemoci. Cílem je snížení rizik nákazy a jejího šíření. V této části město rozdělí 1,25 milionu, které jsou určeny na nákup testů, spotřebního materiálu, uhrazení mezd personálu a služeb laboratoří.

Druhá skupina se zaměří na prevenci, a to zejména pro děti ve školách. Projekty mají rozšířit znalosti dětí a předejít v budoucnu rizikovému chování. Poslední a nenákladnější částí, na kterou půjde 2,93 milionu, je léčba nakažených a nemocných, kteří nemají pojištění.

CNPUU funguje paralelně ve stejné budově s Krajským asistenčním centrem pomoci Ukrajině (KACPU). Do Prahy od začátku války na Ukrajině před rokem přišlo okolo 100.000 lidí, z toho přibližně polovinu tvoří ženy a zhruba třetinu děti. KACPU za dobu svého fungování odbavilo přes 117.000 lidí. Někteří uprchlíci v Praze nezůstávají a pokračují dále do jiných regionů nebo například do Německa. KACPU v prosinci ohlásilo, že kvůli naplněné kapacitě nenabízí bydlení v městských bytech a ubytovnách.