Pojišťovny by měly hradit 40 procent ceny bílé plomby, amalgám zdarma ale skončí

Aktuálně | 7. 3. 2024

„Úhradová regulace je nastavena na použití nejlevnějších materiálů a postupů, jejichž prostřednictvím lze (…) zajistit péči o pacienty. Zastaralejší metody a materiály naopak lékaři považují často za překonané, což vede k neochotě je pacientům vůbec nabízet,“ píše ministerstvo zdravotnictví (MZd) v odůvodnění návrhu.

Prezident České stomatologické komory Roman Šmucler loni v dubnu novinářům řekl, že některé zubní ordinace už amalgámové plomby ani nenabízejí. „Mladí stomatologové už amalgám u pacienta zpravidla ani na škole nezhotovovali, tak bude rychle mizet,“ uvedl tehdy Šmucler. V dnešním vyjádření pro Seznam Zprávy amalgám hájí, pacientům podle něj neškodí a v některých případech je nenahraditelný.

„Máme už dneska hodně dětí, které kvůli tomu přišly o zuby. Sledujeme tedy, že se zákaz amalgámu projevil na zhoršení zubního zdraví,“ řekl serveru. Dětem do 18 let zdravotní pojišťovny hradí i bílé plomby, s čímž se počítá podle návrhu také do budoucna.

Původně MZd v návrhu plánovalo i pro dospělé možnost si rozdíl mezi cenou hrazené amalgámové plomby za 640 korun a bílé výplně v obvyklé ceně 1500 až 3000 korun doplatit. Kvůli urychlení zákazu, který měl původně platit až od roku 2030, se to ale zřejmě nestihne. Aktuální vyjádření ministerstva ČTK zjišťuje.

Na rozdíl mezi budoucí čtyřicetiprocentní úhradou a zaplacenou cenou by měli mít pacienti podle návrhu novely možnost čerpat příspěvek pojišťovny. „Pojištěnec řádně dodržující termíny preventivních prohlídek bude moci na rozdíl mezi úhradou a účtovanou cenou využít celý příspěvek z fondu prevence,“ uvádí materiál.

V roce 2022 zdravotní pojišťovny zaplatily podle MZd 4,6 milionu zubních výplní za zhruba tři až čtyři miliardy korun. Mezi nimi jsou ale jen ty u dětí nebo amalgámové u dospělých, většinu bílých výplní si lidé v ordinacích zubních lékařů zaplatili sami.

„Kolik si lidé zaplatili fotokompozitů nikdo netuší, stejně tak keramické a skloionomerní výplně. Kdyby se přispívalo na všechny výplně, měli bychom aspoň přehled o počtu ošetření a kazivosti,“ uvedl loni Šmucler. Podle něj u dospělých počet výplní klesá, ale u dětí mírně roste.

V roce 2018 byly zakázány na úrovni EU plomby z takzvaného nedózovaného amalgámu, který připravovali stomatologové přímo v ordinaci mimo jiné ze rtuti. Nyní je možné používat pro dospělé dál takzvaný dózovaný, neboli předem navážený a připravený amalgám. V roce 2017 EU avizovala, že by měl být zakázán v roce 2030. Nově byl termín stanoven na rok 2025, ČR by měla mít 1,5 roku odklad.