Počet ohnisek moru včelího plodu v Moravskoslezském kraji klesl

Ostrava 31. března (ČTK) – Veterinární inspektoři loni u včelstev v Moravskoslezském kraji zjistili 23 ohnisek nákazy morem včelího plodu. Zlikvidováno kvůli tomu muselo být 108 včelstev. Situace byla výrazně příznivější než v roce 2017, kdy bylo v kraji zjištěno 80 ohnisek nákazy. ČTK to řekli ředitel Státní veterinární správy pro Moravskoslezský kraj Severin Kaděrka a ředitel odboru ochrany zdraví a pohody zvířat Pavel Paciorek.

„Pro nás to číslo 23 ohnisek je velice pozitivní. Svědčí to o tom, že nákaza ustupuje a že ta opatření přijatá v chovech včel jsou účinná,“ řekl Paciorek.

Včelstva, u nichž je výskyt nemoci zjištěn, se musí likvidovat, aby se zabránilo šíření nákazy. Obvykle jsou včelstva spálena. Chovatelé mají nárok na náhradu od státu. V kraji je téměř 6000 včelařů, kteří mají na zhruba 8000 stanovištích přes 65.500 včelstev.

„S morem se potýkáme už několik let, řádově šest sedm roků. Čísla byla veliká, pohybovali jsme se kolem 80 – 70 ohnisek za rok. Hodně nám pomohl krajský úřad, který poskytl v uplynulých letech včelařům dotace. Provedla se vyšetření všech včelstev, pochopitelně se ta pozitivní včelstva musela likvidovat a od té doby to postupně klesá,“ řekl Paciorek.

Moravskoslezský kraj patří k regionům, které jsou morem včelího plodu zasaženy nejvíce. Dalšími výrazně postiženými regiony jsou Královéhradecký, Pardubický, Olomoucký a Zlínský kraj. Na západě republiky se nákaza vyskytuje jen zřídka. Šířit se může například přesunem včelstev mezi včelaři, proto ve vyhlášených ochranných pásmech nesmějí včelaři svá včelstva přemisťovat. Ochranná pásma vytýčila Státní veterinární správa v okruhu tří kilometrů kolem ohnisek.

V Moravskoslezském kraji prakticky není oblast, kterou by nákaza nezasáhla. „Před třemi lety bylo velmi silně zamořeno Olomoucko a s tím sousedící oblast Bruntálska a Novojičínska. Teď už je to na Bruntálsku zcela výjimečně. Mámě poměrně časté nálezy na Jablunkovsku, tam to přisuzujeme sousedství s Polskem,“ řekl Paciorek.

Moravskoslezský kraj je pro nákazu nárazníkovou zónou z polské i slovenské strany. „Sice Slovensko už provádí stejná nákazová opatření jako my, takže by to do budoucna nemuselo být tak zatěžující, nicméně v Polsku takový program přijatý není, takže nákazový tlak z polské strany je neustálý. Tady už se provádějí účinná opatření, takže ten nákazový tlak není takový, aby se provalil do zbylé části republiky,“ řekl Paciorek.

Vlastimil Vyplel hj