Počet nových dárců krve v Liberci se loni vrátil na obvyklou úroveň

Autor: Redakce | Aktuálně , Zpravodaj | 13. 6. 2023

„Domníváme se, že snížený počet v roce 2021 byl způsobený covidovou epidemii, kdy lidé měli jiné starosti než přemýšlet o darování krve,“ řekla Procházková. Před dvěma lety bylo nových dárců 435, loňský rok byl v tomto směru podle primářky lepší. „A nejenom na plnou krev, ale evidujeme i několik desítek nových dárců na dárcovství plazmy. Z toho máme velkou radost,“ dodala Procházková.

Skoro polovina nových dárců byli lidé mladší 30 let. Často se podle primářky stává, že nového dárce přivede některý z pravidelných dárců, ať už jde o člena rodiny nebo kolegu z práce. „V podstatě ono se ukazuje, že nejlepším náborářem je spokojený dárce. To je letitá pravda. A pak, co nám určitě pomáhá, je občasná medializace,“ uvedla Procházková. Celosvětově den dárců krve připadá na 14. června, tedy na tuto středu.

Dárcovství plné krve je u v ČR bezplatné, lidé ale mají v den odběru nárok na volno v zaměstnání. Navíc mohou darování krve uplatnit jako slevu na dani, případně získat další benefity. Na transfuzním oddělení v Liberci se snaží pro dárce krve postupně vylepšovat i podmínky. Staniční sestra Valérie Fojtová dnes novinářům řekla, že pro ně nedávno pořídili nový kávovar a brzy budou mít i návlekové automaty.

Liberecké transfuzní oddělení má v evidenci kolem 7000 dárců, pravidelně z nich chodí darovat krev zhruba 5300. Odběrů plné krve na tomto oddělení loni zdravotníci provedli téměř 11.000, což je asi o 1000 více než v roce 2021. K tomu měli ještě kolem 4800 odběrů plazmy, meziročně je to asi o 300 více. Odebraná krev slouží nejen pro pacienty v liberecké nemocnici, ale i pro okolní v Jablonci nad Nisou, České Lípě, Turnově a Tanvaldu. „A pokud nás požádá třeba nějaká krevní banka z Prahy, tak se jim samozřejmě snažíme vypomoci, pokud to lze,“ uvedla Procházková. Zhruba třikrát do roka se podle ní stane, že o pomoc musejí i oni požádat nějakou jinou krevní banku. To se děje v případech, kdy nemocnice přijmou v krátkém sledu větší počet vážně zraněných lidí, kteří mají stejnou krevní skupinu. „Tak vám samozřejmě začnou ty přípravky mizet rychleji, než je stačíte doplňovat tím standardním zvaním dárců krve,“ řekla primářka. V tomto směru se podle ní osvědčilo zřízení facebookové skupiny dárců. „Když dáme výzvu, tak nám to pro urgentní zvaní dárců pomáhá,“ dodala Procházková.