Parkoviště u hradecké nemocnice má být hotové v únoru

Hradec Králové 13. září (ČTK) – Provizorní parkoviště s 205 místy u Fakultní nemocnice v Hradci Králové by mělo být hotové příští rok v únoru. Postaví ho hradecká stavební firma Matex HK za 10,95 milionu korun včetně DPH. V pondělí 16. září si stavbaři převezmou staveniště a vše by měli postavit a zkolaudovat do pěti měsíců. ČTK to dnes řekla mluvčí radnice Kateřina Šmídová. Parkoviště by mělo pomoci řešit velký nedostatek parkovacích míst v areálu nemocnice a v jejím okolí.

„Věřím, že počasí umožní maximum prací stihnout ještě do konce tohoto roku. U nemocnice by měli řidiči počítat s dopravním omezením, které potrvá minimálně do poloviny prosince,“ uvedl náměstek primátora pro investice Jiří Bláha (ODS). Parkoviště vznikne u hlavního vjezdu do nemocnice na louce mezi obslužnou silnicí kolem nemocnice a Zborovskou ulicí.

V areálu nemocnice nyní parkuje 800 až 1000 aut a v lokalitě podle odhadu radnice chybí stovky parkovacích míst. Do budoucna město plánuje u nemocnice parkovací dům. Jeho výstavba však záleží na tom, jak rychle stát, město a kraj vybudují křižovatku Mileta na silničním okruhu v sousedství nemocnice.

Kvůli nedostatku parkovacích míst lidé u nemocnice parkují i na místech, kde se parkovat nemá, například mezi stromy, na trávě a v blátě na levém břehu Labe. Podle náměstka primátora Martina Hanouska (Změna pro Hradec a Zelení) by se právě živelné parkování na kořenech stromů na břehu Labe mělo po vybudování provizorního parkoviště redukovat.

K úhradě stavby parkoviště radnice použije peníze, které dostala od developerské firmy CTP Invest v rámci dohody, která CTP umožní zlegalizovat bez povolení rozestavěné sklady na okraji města. CTP městu jako kompenzaci za udělení souhlasu s využitím městských pozemků pro přístupovou cestu k halám dala 15 milionů korun.

Zdeněk Rychtera kš