Pacientům s chronickou bronchitidou může pomoci zničení buněk produkujících hlen

Autor: Redakce | Zpravodaj | 9. 5. 2023

Při aplikaci krátkých vysokofrekvenčních pulzů se podle lékařů poškodí a následně zhojí pohárkové buňky na sliznici dýchacích cest, které jsou kvůli nemoci zmnožené. „Zasažené buňky odumírají takzvanou programovanou smrtí čili apoptózou. Tato léčebná metoda je tedy velmi šetrná, a nedochází tak k poškození struktury tkáně ve stěně dýchacích cest,“ uvedl mluvčí nemocnice Petr Sulek.

Pacienti s CHOPN často trpí takzvanou chronickou bronchitidou, tedy vykašláváním hustého hlenu. „Přestože jsou jim nasazeny účinné léky a uplatňují se další postupy včetně dechové rehabilitace, nepovede se u některých pacientů jejich zdravotní stav zásadně zlepšit,“ uvedl. Pokud mají takové příznaky nejméně dva roky po sobě alespoň tři měsíce, mohou u nich lékaři zvažovat operaci.

Do průdušek v jedné plíci se při ní zavádí při celkové anestezii speciální katétr, který slouží jako elektroda. Po měsíci se zákrok opakuje v druhé plíci. Poprvé metodu lékaři vyzkoušeli v roce 2019, poté ji ověřili v klinických studiích.

„Někteří nemocní mohou trpět po ošetření vykašláváním malého množství krve či přechodným zhoršením chronické bronchitidy. Je třeba si ale uvědomit, že tyto potíže jsou dočasné,“ doplnil mluvčí. Podle lékařů se pak příznaky bronchitidy a celkové plicní funkce zlepší, efekt léčby je dlouhodobý.

CHOPN může v ČR trpět podle odhadů odborníků asi 700.000 lidí, léčí se však jen asi 250.000 pacientů.