Ortopedický tým se z Orlové do Havířova přesune jako celek

Orlová (Karvinsko) 24. října (ČTK) – Vyhlášený ortopedický tým primáře Tomáše Knybla z nemocnice v Orlové na Karvinsku se přesune do nového působiště v nemocnici v Havířově jako celek. S primářem půjdou všichni jeho stávající spolupracovníci, řekl dnes Knybel ČTK. Tým měl nově působit v nemocnici v Karviné, podle primáře tam ale neměl vhodné podmínky. Kraj ve středu oznámil, že vyhoví požadavku personálu orlovské ortopedie a přesune ji do zdravotnického zařízení v Havířově. Hrozilo totiž, že by se ortopedie mohla rozpadnout.

Ortopedie se z Orlové musí stěhovat kvůli přesunu akutní lůžkové péče z tamní nemocnice do dalších krajských zdravotnických zařízení. Knybel dnes zopakoval, že nejlepší by pro ortopedii bylo, kdyby mohla v Orlové zůstat. Stěhování lékařů a zdravotníků v Orlové v rámci takzvané optimalizace zdravotní péče v regionu vyvolalo protesty. Knybel dnes řekl, že optimalizaci stále považuje spíš za destrukci krajských zdravotnických zařízení.

Dodal, že kraj jeho týmu sliboval v Karviné odpovídající podmínky, z Knyblova pohledu se ale neděly žádné zásadní kroky. Tým sice v Karviné začal operovat, ukázalo se však, že tamní operační sály mu nevyhovují, ať už z pohledu režimu fungování, technického stavu sálů i jejich velikosti.

„Nemůžeme se tam vejít a nemůžeme při pohybu na sále zajistit bezpečně sterilitu našich stolků a zařízení. To byly podstatné věci,“ uvedl Knybel.

Podle něj se objevily i další problémy, kdy tým pro své operace, které ještě prováděl v Orlové, neměl zajištěného anesteziologa.

Problémy podle primáře vedly ke krizi, která vyvrcholila požadavkem zdravotníků na přesun do Havířova. „To všechno velmi podstatné, co potřebujeme, a to dva operační sály denně a dobré sály, to máme v Havířově,“ řekl Knybel. Ani toto řešení nepovažuje za vítězství, protože orlovské pracoviště bude jeho tým opouštět velmi nerad. Přesto věří, že napjatá situace se uklidní. V Havířově by tým měl plně fungovat od ledna příštího roku.

„Nás je 66 a všichni jsme se vyslovili, že jsme se pro Havířov rozhodli jako jeden člověk. Jsme kompaktní a to je myslím ta nejcennější věc, jakou tady zdravotnictví může mít,“ doplnil Knybel. Do definitivního přesunu ortopedický tým zřejmě bude využívat sály nejen v Karviné, ale už i v Havířově. S pacienty čekajícími na operaci bude vše individuálně řešit.