Opoziční ODS a TOP 09 nechtějí zavedení otcovské dovolené

Praha 17. ledna (ČTK) – Opoziční ODS a TOP 09 nechtějí zavedení nároku otců na týdenní placenou dovolenou po narození dítěte, jak jej navrhuje vláda. Úpravu chtějí z novely o nemocenském pojištění pozměňovacím návrhem vypustit. Sněmovna my mohla o předloze hlasovat po dnešním druhém čtení za dva týdny. Pojednává také o vyšší nemocenské pro dobrovolné záchranáře a o rozšíření nároku na sirotčí důchod.

Otcovská dovolená by podle pravicové opozice nezlepšila rodinné vazby ani rovnost mužů a žen, jak tvrdí kabinet. Vedle rozpočtových dopadů upozorňují ve zdůvodnění předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura a Gabriela Pecková (TOP 09) taky na to, že živnostníci si často nemocenské pojištění neplatí, a na otcovskou dovolenou by tedy nedosáhli.

Stanjura v debatě uvedl, že otcovská by byla novou plošnou sociální dávkou. Stát by podle něho měl spíše motivovat zaměstnavatele, aby dbali na slaďování pracovního a rodinného života.

Muži by mohli podle novely nastoupit na týdenní volno do šesti týdnů po narození potomka. Pokud odváděli nemocenské pojištění, dostávali by z něj 70 procent vyměřovacího základu svého příjmu, tedy stejně jako ženy na mateřské.

Do druhého čtení Sněmovna předlohu vrátila hlavně kvůli vyšší nemocenské pro záchranáře. Vláda chtěla zavést výplatu stoprocentní nemocenské pro dobrovolné hasiče, pokud onemocní kvůli nasazení. Dostávali by tedy při nemoci nebo úrazu při zásahu a také v karanténě z nemocenské celý svůj vyměřovací základ, tedy jako profesionální hasiči. Nově by mohl mít tuto výhodu podle úpravy Jany Pastuchové (ANO) širší okruh dobrovolných záchranářů.

Na sirotčí důchod dosáhne podle předlohy víc dětí. Ministerstvo práce a sociálních věcí uvádí, že se tak „zmírní tlak“ na poskytování dávek, a to zhruba u 4300 sirotků. Penzi by měli mít šanci získat, pokud jejich zemřelému rodiči nebylo ani 28 let a platil v posledních deseti letech aspoň rok sociální odvody, či pokud jejich rodiči bylo nad 38 let a platil v posledních 20 letech odvody aspoň dva roky.

mbc rot