Opalovací sezóna ťuká na dveře. Co by měl každý lapač slunečních paprsků vědět?

Noci se krátí, dny se prodlužují a teplé sluneční paprsky lákají ven čím dál více nadšenců toužících po bronzovém opálení. Slunce je pro život nepostradatelné. Působí jako antidepresivum, zlepšuje imunitu a vytváří v těle vitamín D. Jenže jak je známo, každé pro má i své proti a všeho moc škodí. Nadměrné vystavování slunci může mít pro člověka neblahé následky. Štěstí ale přeje připraveným a proto se pojďme podívat na to, jak se vůbec na opalovací sezónu připravit.

A protože není třeba nikomu vysvětlovat, jak si vytáhnout lehátko z garáže, či jak rozprostřít osušku na zahradě, začněme trochu odjinud.

Není záření jako záření

Sluneční záření obsahuje UV-A a UV-B záření. První typ, tedy UV-A, má na pokožku dlouhodobější vliv – má na svědomí její rychlejší stárnutí, snižování elasticity či alergické reakce. UV-B záření způsobuje tvorbu pigmentu, tedy opálení, ale také spálení pokožky. Oba typy záření zvyšují riziko rakoviny kůže. Na ochranu před sluncem je proto důležité myslet nejen ve chvíli, kdy si člověk kvůli spáleným zádům nemůže ani obléci tričko.

Není třeba zmiňovat, že základem je správně vybraný krém na opalování. Sun Protection Factor (SPF) značí schopnost produktu chránit pleť před UV-B paprsky. I před druhým typem je možné pokožku chránit – takové kosmetické výrobky mají označení „širokospektrální“.

Při výběru opalovacího prostředku s ochranným faktorem je vždy důležité brát zřetel na typ pokožky.  Rozlišujeme čtyři základní fototypy – ty jsou určeny intenzitou pigmentace, tedy množstvím melaninu, který chrání organismus proti UV záření. Jednotlivé typy se dají vyhodnotit podle reakce pokožky na jarním nebo poledním slunci.  Čím má člověk světlejší kůži, oči či vlasy, tím nižší číslo fototypu má.

A jak jinak se připravit na opalovací sezónu kromě nákupu vhodných krému na opalování?

Prospěšný je určitě beta-karoten.  Jako antioxidant chrání kožní buňky před poškozením volnými radikály – ty se produkují ultrafialovými paprsky, které mohou pokožku spálit. Antioxidanty proti takovým škodám bojují. Nelze však říct, že by spálení mohly zcela zabránit. Mohou však fungovat jako podpora. Beta-karoten lze koupit v tabletách, ale do těla látku lze dostat i konzumací některého ovoce či zeleniny, například mrkve, papriky, rajčat, ale i špenátu či brokolice. Antioxidanty jsou přítomné také v zeleném čaji.

Trénink v soláriu?

Jedním z největších mýtů ohledně přípravy na sluneční lázně je využití solária. Ten, kdo chce mít snědou pokožku i v době, kdy je venku sníh, možná vypadá dobře, ale jeho pokožka nemá čas na regeneraci a je neustále zatížená. Stejně tak neplatí ani tvrzení, že „trénování“ pokožky v soláriu před dovolenou u moře je prospěšné. Na záření si pokožka zkrátka nezvykne. Tiše si jen zaznamenává čárky za každý pobyt na slunci, aby jednou mohla člověku vystavit celý účet.