Onkologický ústav v Brně si dnes prohlédlo pět desítek lidí

Brno 9. února (ČTK) – Pracoviště Masarykova onkologického ústavu v Brně si dnes v rámci dne otevřených dveří prohlédlo zhruba pět desítek lidí všech věkových kategorií. Zajímala je například prevence, řekla ČTK mluvčí ústavu Zuzana Joukalová. Akce má pomoci odbourat obavy těch, kteří se zdráhají jít na vyšetření a mají strach z nemoci samé. Ročně v Česku přibývá kolem 90.000 pacientů s nádorem, zkušenost s rakovinou jich má přes půl milionu.

Ústav pořádal v pořadí druhý den otevřených dveří, loni si jeho pracoviště prohlédlo přes 100 lidí. Zájemcům se otevřel u příležitosti Světového dne proti rakovině, který byl v pondělí 4. února. Podle vedení ústavu se v posledních letech podařilo změnit vnímání rakoviny, ale u menšiny lidí stále přetrvává strach z onemocnění a bojí se přijít do nemocnice. „Bohužel v minulosti valná většina pacientů na tuto zákeřnou nemoc umírala. Dnes jsou možnosti léčby i šance na uzdravení úplně jiné. Nicméně u lidí stále přetrvává pocit, že se do našeho ústavu chodí umírat. Opak je pravdou – a to je také smysl toho, proč den otevřených dveří pořádáme,“ uvedla mluvčí.

Návštěvníci rozdělení do tří skupin měli možnost během dvouhodinové prohlídky vidět osm specializovaných pracovišť. Viděli ty nejmodernější přístroje, jako jsou například lineární urychlovače, také pracoviště nukleární medicíny, mamograf, podívali se, jak se ředí cytostatika. „Zajímali je samotné přístroje, také postupy při léčbě a prevence,“ uvedla Joukalová.

Lékaři věnující se léčbě rakoviny se stále snaží o osvětu, která může pomoci výrazně snížit úmrtnost. Důležitá je podle nich právě prevence a také včasný záchyt. Snaha je však také o účinnější léčbu, a tedy o podporu výzkumu. Výzkum je však velmi náročný a často trvá tak dlouho, že se výsledku výzkumníci někdy ani nedočkají. Lékaři apelují i na zdravý životní styl. Podle nich by se díky praktikovanému zdravému životnímu stylu mohl snížit výskyt rakoviny až o 30 procent. Mezi klíčovými faktory je například kouření, na druhé straně pak pohyb a zdravé jídlo.

lip rot