Olympijských her se účastnili senioři i prckové

Terezín, 28. srpna 2017 (SeneCura) – Abyste se zúčastnili olympijských her, nemusíte jezdit do Ria či do Londýna a nemusíte být vrcholový sportovec. Klienti Domova pro seniory Kréta v Terezíně se jich totiž zúčastnili v druhé polovině srpna. A někteří už potřetí. „Naše olympijské hry probíhaly celý týden od pondělí do pátku a byl to již druhý ročník letních her, v zimě u nás navíc probíhaly zimní olympijské hry,“ vysvětluje s úsměvem ředitel domova Tomáš Černický.

V pondělí se konalo slavnostní zahájení, při němž nechybělo zapálení pochodně a vyvěšení olympijské vlajky a vlajky ČR. „Naše aktivizační a rehabilitační pracovnice se převlékly do sportovního a zahrály úvodní scénku na kolečkových bruslích. Klientům povyprávěly také historii olympijských her,“ popisuje sociální pracovnice Anička Krugová.

A v jakých disciplínách pak senioři soutěžili? „V pondělí závodili v hodu na cíl, v úterý v lukostřelbě a střelbě, kterou si vyzkoušely také děti z naší dětské skupiny,“ vypočítává Anička Krugová. Ředitel domova k tomu dodává, že tato skupina, ve které je 12 dětí, je pro život klientů domova důležitá. „Programy seniorů a dětí se často prolínají, jako třeba i v případě olympijských her. A to má pozitivní vliv na obě skupiny. Starší lidé při hrách s dětmi vzpomínají na své dětství, připomínají si svá vnoučata atd. A ti nejmenší si užívají laskavost a trpělivost babiček a dědečků,“ upřesňuje Černický.

Ve středu si pak klienti užili slalom na vozíku. „Někteří klienti ho absolvovali sami, někdy to byl závod ve dvojici, kdy ti zdatnější vezli svého kamaráda či kamarádku na vozíčku,“ popisuje sociální pracovnice. Další disciplínou bylo přitahování a namotávali klubka vlny. „Některé disciplíny by se při pohledu „zvenčí“ mohly zdát jednoduché. Ale je potřeba si uvědomit, že většina seniorů v domově má zdravotní problémy a sníženou soběstačnost. A máte-li problém pohnout končetinou či prsty, pak i namotání klubka vlny může být olympijským výkonem. Navíc i formou terapie, protože všechny disciplíny byly zároveň nenásilným tréninkem motoriky,“ vysvětluje ředitel Tomáš Černický.

Ve čtvrtek si účastníci terezínských olympijských her ještě zaházeli šipkami a zastříleli z praku, v pátek už bylo na programu slavnostní ukončení a vyhodnocení. „Všichni účastníci, jak senioři, tak děti, dostali diplomy. Ale navíc si aktivizační a rehabilitační pracovnice připravily překvapení – vystoupení na známou spartakiádní skladbu Poupata. To se setkalo s obrovským potleskem,“ směje se Anička Krugová.

Na závěr nechyběla ani česká hymna. „Nevěřili byste, jakou atmosféru to dodalo vyhodnocení a závěru olympijských her. Několik klientů bylo dojato, ti, kteří mohli, povstali, nechyběly slzičky. Takže asi bylo dobře, že nás čekal ještě odlehčený závěr – odpoledne jsme venku opékali buřty a točilo se pivo. Všichni klienti při tom vzpomínali na jednotlivé disciplíny a dobře se bavili,“ popisuje sociální pracovnice.

 


Faktografie

Domov Kréta je v provozu od listopadu 2012 a vznikl rekonstrukcí bývalé vojenské nemocnice.

Od dubna byl převzat rakouskou společností SeneCura. Nyní poskytuje služby pro téměř 150 klientů v domově pro seniory a domově se zvláštním režimem (105 lůžek). K dispozici jsou poslední volná lůžka.

Unikátní je umístění domova ve 4hektarovém lesoparku.

 

O skupině SeneCura

SeneCura byla založena v roce 1998 a patří v Rakousku k hlavním poskytovatelům péče. Od dubna 2015 je součástí francouzské skupiny Orpea, která se 775 pečovatelskými a zdravotnickými zařízeními a téměř 80 000 lůžky ve Francii, Belgii, Německu, Španělsku, Itálii, Švýcarsku, Číně, Polsku, České republice a Rakousku patří k lídrům trhu v Evropě.

SeneCura vlastní v České republice síť s 17 zařízeními (z toho již 11 v provozu).

Senior Holding je většinově vlastněn společností SeneCura s.r.o., českou dceřinou společností SeneCura z Rakouska.

Vedle domovů pro seniory s nejvyššími standardy péče nabízí společnost i domovy se zvláštním režimem, odlehčovací pečovatelskou službu, jakož i stacionáře a oddělení vigilního koma. Toto spektrum bude doplněno domovy s pečovatelskou službou a také spoluprací se školkami.