Od ledna do května na Vysočině onemocnělo svrabem 172 lidí, loni 67

Autor: Redakce | Aktuálně | 14. 6. 2023

„Náš region nepatří mezi nejvíce zasažené kraje v republice, avšak v porovnání se stejným obdobím v letech 2018 – 2022 je nárůst počtu případů na Vysočině patrný,“ uvedla Hana Pavlasová, ředitelka protiepidemického odboru krajských hygieniků. Nejvíc nemocných podle ní v poslední době přibývá mezi lidmi ve věku 15 až 19 let.

Od ledna do května 2021 bylo nemocných se svrabem na Vysočině 80, v roce 2020 o padesát méně a v roce 2019 jich hygienici evidovali 55. V roce 2018 to bylo 60 lidí.

Svrab je velmi nakažlivé parazitární onemocnění kůže, které způsobuje zákožka svrabová. Přenáší se úzkým tělesným kontaktem s nemocným člověkem, lze se nakazit i z kontaminovaných předmětů. Během velmi krátké doby dvou až tří minut se samička zavrtává do kůže nového hostitele. Ve svrchní vrstvě kůže vytváří několikamilimetrové chodbičky, do nichž klade vajíčka. Chodbičky si pak hloubí všechna vývojová stadia cizopasníka. Příznakem svrabu je svědění, které se objevuje zejména v noci po zahřátí v posteli.

Nemoc se šíří v ubytovnách, v některých ubytovacích a rekreačních provozovnách, zdravotnických či sociálních lůžkových zařízeních, ale také v rodinách. Ideální je proto prádlo, lůžkoviny a ručníky prát nejméně na 60 stupňů Celsia a žehlit na nejvyšší teplotu. „Doporučujeme vyvarovat se vzájemného půjčování oděvů, sdílení jedné postele více osobami, používání stejných ručníků, přikrývek či spacáků. Také je důležité dodržování základních hygienických pravidel,“ uvedla Pavlasová.