Nutné cesty mimo ČR jsou bez testu ode dneška možné na 24 hodin

Praha 17. listopadu (ČTK) – Ode dneška se prodlužuje výjimka pro cesty z Česka do zemí označených červenou barvou na takzvaném cestovatelském semaforu. Bez negativního testu na nemoc covid-19 bude možné v nutných případech vyjet až na 24 hodin, dosud platila obecná výjimka na maximálně 12 hodin. Týká se to cest ze zdravotních, rodinných, obchodních nebo pracovních důvodů. Zároveň se rozšiřuje možnost cestování pro nesezdané páry.

Změny v pondělí oznámilo ministerstvo zahraničí. Kontroly budou namátkové. Červené jsou v semaforu všechny státy sousedící s ČR a také další evropské země s výjimkou Řecka, Estonska, Finska, Norska, Dánska, Irska, Islandu a Vatikánu. Znamená to, že mají vysokou míru rizika nákazy, tedy podíl pozitivních testů nad čtyři procenta a víc než 250 případů koronaviru na 100.000 obyvatel za poslední dva týdny.

U „červených“ států jinak platí povinnost nechat se otestovat při cestě zpět do Česka, testy musejí mít i cizinci přijíždějící do ČR. Nutné je též vyplnit formulář pro hygienickou stanici. Výjimku mají pendleři nebo žáci a studenti při pravidelném pohybu do určité země.

Nesezdaným párům nová pravidla umožní setkat se i s partnerem ze země, odkud je do ČR třeba vízum. Podmínkou zůstává podle ministerstva zahraničí doložit dlouhodobý vztah. Dosud to páry dělaly čestným potvrzením o dlouhotrvajícím vztahu a dokladem například o rezervaci termínu svatby na matrice, o společné nájemní smlouvě nebo společných cestách. Páry mohou o vztahu ujistit také společným účtem v bance, společné fotografie ministerstvo neuznává.

dvd mha