Na jihu Moravy je vyšší počet průjmů, týdně hygienici zjistí 150

Brno 23. června (ČTK) – Hygienici v Jihomoravském kraji zaznamenali v posledních týdnech nárůst průjmových onemocnění. Je jich 150 týdně, od začátku roku je jich okolo 1500 způsobených salmonelózou a kampylobakteriemi. Novinářům to dnes řekla vedoucí protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek. V pěti případech byla průjmová onemocnění hromadná s desítkami postižených. Podle Ciupek by si lidé měli dát v létě pozor, aby nekonzumovali syrová vejce, maso nebo nepasterizované mléko.

Zvýšený počet průjmových onemocnění se váže k teplému období, kdy se rychleji množí bakterie. „Případy bývají vesměs sporadické a v jedné rodině, ale už jsme měli pět případů hromadných výskytů, kdy se to dotklo více lidí. Na to, že nás letní období teprve čeká, je to dost,“ uvedla Ciupek. Více lidí se podle ní nakazilo například na svatbách nebo oslavách.

Podle Ciupek vzniká největší riziko přenosu průjmových infekcí při špatné manipulaci s potravinami. Lidé by neměli jíst syrové maso a těsto, syrová vejce a nepasterizované mléko. Při grilování by si měli pohlídat, jestli je maso dostatečně propečené. V kuchyni je třeba nepoužívat stejné krájecí prkénko nebo nůž na syrové maso i na maso hotové, čímž se mohou přenést bakterie na jídlo před konzumací. Mezi další rady patří umývání rukou, umývání surovin jako ovoce, zelenina, ale i uchovávání potravin v nízkých teplotách.

Průjmová onemocnění doprovází dehydratace. Proto by lidé neměli zapomínat pít. Rizikovými skupinami jsou malé děti a senioři. V některých případech mohou průjmy a dehydratace skončit hospitalizací a v krajním případě i tragicky.

hor sd