Městská nemocnice Ostrava má novou protialkoholní záchytnou stanici

Autor: Redakce | Zpravodaj | 4. 9. 2023

„Kapacita je navýšena o dvě lůžka, ale je to daleko komfortnější. Máme sedm jednolůžkových a jeden třílůžkový pokoj,“ uvedl Uhlig. Připomněl, že objekt byl původně určen k demolici, ale nakonec se ho podařilo přestavět. Kromě protialkoholní záchytné stanice, která bude v přízemí, by další patra mělo obsadit Centrum pro rodinu a sociální péči.

Nezisková organizace na Ostravsku funguje už 30 let a pomáhá rodinám, ale třeba i lidem se zdravotním postižením. V současnosti centrum sídlí v areálu Lékařské fakulty Ostravské univerzity, kde má nájem do konce roku 2024. „Centrum pro rodinu a sociální péči by mělo na naši dokončenou rekonstrukci navázat realizací svého projektu ještě letos na podzim,“ dodal Uhlig.

Nově vybudovaná protialkoholní záchytná stanice má elektronicky zabezpečené pokoje, které jsou vybavené vzduchotechnikou, lůžkem a toaletou. Zaměstnanci v novém zázemí budou mít také prostory, které jim v původní stanici chyběly. Například pracovnu lékaře, vyšetřovnu, inspekční pokoj nebo samostatnou sesternu. Součástí nové stanice je také kuchyňka, jednací místnost či šatna pro personál.

„Modernizace byla financována ze tří zdrojů – město přispělo 13 miliony, zhruba stejným dílem se na rekonstrukci objektu podílel kraj a nemocnice,“ uvedl ostravský radní pro zdravotnictví Michal Mariánek (Ostravak).

V roce 2021 zaznamenala ostravská protialkoholní záchytná stanice 1377 případů, loni to bylo 1251. Roční náklady na její provoz byly loni 14,75 milionu korun. Poplatek klienta je nyní 2000 korun, reálné náklady na lůžko jsou přitom téměř 12.000 korun. Nemocnice zatím o zdražení poplatku neuvažuje, protože i v současné době ho uhradí zhruba jen pětina klientů.

Ve všední dny funguje ostravská stanice v omezeném provozu od 16:00 do 07:00 a o víkendech a ve státní svátky nepřetržitě. Od ledna by nově měla začít fungovat v non-stop provozu. Kromě ostravské stanice jsou v regionu ještě další tři taková zařízení, a to v Karviné, Frýdku-Místku či Opavě.

O klienty se v Ostravě stará devět zaměstnanců. Podle vrchní sestry Kristýny Vašťákové bude nové pracoviště bezpečnější i pro zaměstnance. „Náš typický klient je hlučný, agresivní a je u něj při příjmu nutná asistence policie. Sledujeme mírný nárůst počtu žen, ale pořád vedou muži. Rekordmanů tady máme spoustu a někteří mají za rok i několik desítek pobytů. Je to i tak, že ráno sestry dotyčného propustí a odpoledne ho tady mají zase zpátky,“ řekla Vašťáková.