MEDx Talks přinášejí naději a povzbuzení nejen nemocným

Praha, 22.3. 2019 (MEDx Talks) – Prožili si náročné období s nemocí, překonali sami sebe nebo pomohli překonat těžkou etapu někomu jinému. Pacienti, lékaři, manažeři, umělci, sportovci nebo obyčejní lidé s neobyčejnými životními zkušenostmi. Ti všichni vystupují v MEDx Talks, projektu, který je určen pro širokou veřejnost, ale zejména pro pacienty a jejich blízké. Vznikl proto, aby nemocným lidem dodal energii a povzbuzení, že i s vážným onemocněním se dá žít, a člověk se přesto může radovat ze života.

Pacienti a jejich blízcí usedají do publika v komorním prostředí malého divadla, na jehož jevišti postupně vystupují lidé, kteří prezentují své osobní životní zkušenosti či nevšední pohledy na život. Můžeme se seznámit nejen s příběhy pacientů či lékařů, ale také různých zajímavých a inspirativních lidí mimo oblast zdravotnictví, kteří dokázali zdolat nepříznivou situaci. Někdy jim pomohla vůle, jindy inovativní či neobvyklá aktivita, přátelé nebo obyčejná náhoda. Ústředním motivem všech řečníků je naděje, která může mít různé podoby. Účinkující svým neformálním, přitažlivým a srozumitelným projevem mohou inspirovat ostatní a ukázat jim cestu k naději – právě ta je totiž významným faktorem v procesu léčby, řešení krizové situace, objevování, inovování či životní změny.

Inspiraci z příběhů mohou čerpat nejen hosté samotných vystoupení, ale také kdokoliv další prostřednictvím videozáznamů, které jsou volně dostupné na youtube, aby je mohl každý snadno sdílet.

Na jednotlivá videa z prvního dílu MEDx Talks se můžete podívat na odkazech uvedených níže a již brzy se můžete těšit na další.

 

Miroslav Etzler: Nebojte se kolonoskopie!

 

Herec Miroslav Etzler se poprvé setkal se smrtí ve v 14 letech, kdy jeho táta zemřel na rakovinu tlustého střeva. Miroslav žil dlouho ve strachu, že i on může onemocnět. Trvalo několik let, než překonal sám sebe a šel na kolonoskopii, tedy vyšetření tlustého střeva. Od té doby šíří osvětu o prevenci této zákeřné formy rakoviny a říká:  „Nebojte se kolonoskopie!“

 

MUDr. Tomáš Šebek: Děti do války nepatří

Tomáš Šebek je chirurg, píše knihy, přednáší a jezdí na lékařské mise do válkou zmítaných oblastí. Viděl umírat nevinné lidi, civilisty a bohužel i děti. Pro každého lékaře je obzvlášť těžké vidět trpět právě děti, navíc nepochopitelně a zcela zbytečně zraněné ve válce. Děti prostě do války nepatří.

 

Karel Zima & Karel Vaněk: Moje ledvina, tvoje ledvina

Herec Karel Zima zachránil život kolegovi Karlu Vaňkovi. Daroval mu ledvinu. Aby se člověk mohl stát dárcem orgánu, musí mít s příjemcem shodných tolik znaků, že je až zázrak, že se Karel a Karel našli. Oba Karlové sdílí svůj příběh s názvem Moje ledvina, tvoje ledvina.

 

MUDr. Petra Tesařová: Anděl s jedním křídlem

Onkologie prošla a stále prochází velkým vývojem, je to dynamický obor plný inovací a objevů. I přes veškerý pokrok se však stále bojuje o životy pacientů. Často je to boj vítězný, ale přicházejí i prohry. Jak žít s nadějí, kterou do vás vkládají hlavně mladé pacientky s rakovinou prsu, a zachovat si zdravý rozum? O to se podělila přední česká onkoložka doc. MUDr. Petra Tesařová, CSc.

 

Jana Zajícová: I se závažnou diagnózou lze žít naplno

Jak přežít nemoc, která vás chce zabít? Radíte se s lékaři a možná konzultujete vše s psychoterapeutem. Ale co když jste pacient a zároveň psychoterapeut v jedné osobě? Jana Zajícová chodila poctivě a pravidelně na gynekologické prohlídky, přesto jí lékaři našli nádor na děložním čípku. Co jí pomohlo tuto nelehkou životní fázi překonat?

 

Marek Smrž: Od zřízence po vrcholového manažera ve zdravotnictví

Ve zdravotnictví pracují také lidé, kteří se starají o to, aby systém fungoval. Někteří manažeři vystudují patřičné školy a pak nastoupí do praxe. Někteří z nich však začínali od nuly a setkali se s realitou socialistického zdravotnictví. Museli zdolat životní překážky a dnes dělají právě pro pacienty nepostradatelnou práci. Jedním z takových manažerů je i Marek Smrž.