Medevac bude pomáhat na Blízkém východě a v Africe

Praha 24. února (ČTK) – Český zdravotnický humanitární program Medevac se letos stejně jako v předchozích letech zaměří na pomoc na Blízkém východě, v Africe a na Ukrajině. Mezi prioritní země se nově zařadí Gruzie. Stát na pomoc vydá 54 milionů korun, o deset procent méně než v předchozích letech. Vyplývá to z materiálu ministerstva vnitra, který dnes schválila vláda. ČTK o tom informoval její tiskový odbor.

Na Blízkém východě se Medevac zaměří na Irák, Libanon a Jordánsko. Do těchto zemí zamířilo několik milionů uprchlíků ze sousední Sýrie kvůli tamní mnohaleté občanské válce. Česko v rámci programu vyšle do těchto zemí lékaře, kteří budou poskytovat péči tamním obyvatelům.

V Africe se pomoc zaměří na Ghanu, Mali, Maroko, Keňu a Senegal. Vyslané zdravotnické týmy budou pomáhat s budováním udržitelného zdravotnictví a budou místní kolegy učit chirurgickým postupům.

Ukrajina podle ministerstva vnitra potřebuje zdravotnickou pomoc kvůli důsledkům dlouhodobého konfliktu s proruskými separatisty na východě země. Ministerstvo upozorňuje, že se v zemi snížil rozsah očkování, takže hrozí rozšíření nemocí i do Evropské unie. Nově ministerstvo do programu zařadilo Gruzii, která se potýká s nedostatkem vyškoleného zdravotnického personálu, což omezuje dostupnost zdravotní péče.

Program Medevac vznikl v 90. letech a původně se zaměřoval na léčbu lidí z oblastí postižených válečnými konflikty v českých nemocnicích. Od roku 2013 se soustřeďuje na vysílání lékařských týmů do zahraničí, kde lékaři své kolegy i školí. Podle zprávy připravené ministerstvem vnitra se tato varianta pomoci ukazuje jako vhodnější. Transporty pacientů tak zůstávají jako krizové řešení u případů, kdy nelze zajistit adekvátní péči v místě původu.

opm str rot