Liberecký kraj zvýší podporu pro speciální tým leteckých záchranářů

Autor: Redakce | České zdravotnictví | 6. 10. 2023

„Musíme počítat s roční mírou inflace, která v roce 2022 dosáhla 15,1 procenta. Proto jsme se rozhodli podepsat novou smlouvu, která bude aktuální ceny reflektovat. Zajištění provozu letecké záchranné služby včetně speciálních technik slaňování je pro Liberecký kraj nezbytné a důležité. Řada míst je v našem regionu špatně dostupná,“ doplnil Richter. Omezením letecké záchranné služby by se podle něj výrazně zhoršila dostupnost neodkladné zdravotní péče v kraji.

Liberecký kraj je velmi členitý, i proto mají záchranná a horská služba v kraji od roku 1997 speciálně vycvičené týmy, které s vrtulníkem létají, slaňují a zachraňují v náročném terénu. „Těch zásahů přibývá, loni jsme jich za celý rok provedli 19, letos do konce září už 20. S moderními sporty, jako je lezení, paragliding, ale také třeba singltrek, zásahů přibývá. Víc je také úrazů na elektrokolech a koloběžkách v horském terénu a předpokládáme, že se to bude dál navyšovat,“ řekl ČTK mluvčí záchranné služby Michael Georgiev.

Podle Georgieva je při úrazech v náročném terénu klíčové dostat se na místo co nejrychleji a co nejdříve tam dopravit lékaře, v horských oblastech je často vrtulník jedinou možností a lékaři často musí na místo slanit. Zraněného pak vrtulník přepravuje z nedostupného místa v podvěsu na vhodnou plochu, kde je ho možné naložit do vrtulníku nebo do sanitky. Liberečtí záchranáři přitom neoperují jen v kraji, často pomáhají v Ústeckém a Královéhradeckém kraji, ale také ve středních Čechách.

Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje má výjezdové základny ve 13 městech, v Liberci jsou dvě, jedna v centru a druhá na letišti. Součástí je letecká záchranná služba a tým speciálních činností, který slouží k efektivnějšímu zvládnutí mimořádných událostí a k dispozici má i vůz pro převoz pacientů s vysoce nakažlivou nemocí. Loni vyjeli záchranáři v kraji téměř k 69.700 případů a k 670 vzlétl vrtulník. Liberecký kraj dal loni na provoz a investice záchranky bezmála 290,6 milionu korun, letos je v krajském rozpočtu přes 316 milionů.