Lékařská společnost kritizuje eRecept, chce odložení a vylepšení

Praha 8. listopadu (ČTK) – Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně kritizuje elektronické recepty, které budou od roku 2018 povinné. Chce, aby byly nejprve dobrovolné, měly slibované funkce a byly uživatelsky přístupnější, zejména při registraci do systému. Společnost to dnes uvedla na tiskové konferenci. Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), který má eRecept na starosti, byly všechny připomínky lékařů, které zákon umožnil, do projektu zapracovány.

Podle lékařů je ale systém stejný od roku 2011, kdy byl spuštěn jako dobrovolný. „K čemu je elektronický recept, jestliže slouží jenom k tomu, že se může na dálku poslat recept pacientovi? Očekávali jsem zlepšení, ale právě proto teď bojujeme proti tomu, protože víme, jak je to nebezpečný projekt, nedotažený projekt,“ řekl novinářům Cyril Mucha, který se v ČLS JEP elektronizaci zdravotnictví věnuje.

Lékařům vadí to, že je registrace do systému složitá. Nejprve si musí vyřídit elektronický podpis, s ním podat žádost a poté čekat na doporučený dopis. Stačil by podle nich identifikátor pracovníků ve zdravotnictví. „Snahou je naopak maximálně sjednotit přístupy k systémům státní správy, jak to požadovala i odborná veřejnost,“ vysvětlila mluvčí Lucie Přinesdomová, proč SÚKL požaduje elektronický podpis.

Chybí také takzvaný lékový záznam, tedy seznam všech léků, které má pacient předepsané, přístupný pro všechny jeho lékaře. Systém by měl zároveň umět kontrolovat duplicity a nežádoucí působení společně užívaných léků. Současná legislativa ho ale zatím neumožňuje.

Podle lékařské společnosti by ale systém bez nich neměl být spuštěn jako povinný. „Již nyní je to řada benefitů, od nemožnosti jej zfalšovat až po větší bezpečí pacienta při výdeji léku v lékárně,“ řekla Přinesdomová.

Podle nově zvoleného poslance Adama Vojtěcha (ANO), o kterém média spekulují jako o budoucím ministrovi zdravotnictví, by SÚKL zpočátku neměl lékaře za nevydávání elektronických receptů pokutovat. Změnu zákona, který by lékový záznam umožnil, chce ve Sněmovně navrhovat.

Benevolentní přístup už na úterní tiskové konferenci deklaroval ředitel SÚKL Zdeněk Blahuta. Ústav může uložit pokutu až dva miliony korun, ve správním řízení ale bude posuzovat, proč objektivně lékař k systému připojený není. Zpracování žádosti o připojení k eReceptu trvá čtyři až pět týdnů, SÚKL garantoval připojení těch, kdo žádost podají do 24. listopadu.

Vyřízení žádostí trvá čtyři až pět týdnů. Podalo je už více než 30.000 lékařů, kolem 19.000 jich bylo v pondělí do systému připojeno. Od ledna budou muset všichni lékaři vydávat elektronické recepty povinně, ročně jde asi o 70 milionů receptů.

Elektronické recepty zavedl v Česku zákon v roce 2007, dosud byly dobrovolné. Povinnost měla být původně zavedena v roce 2015, ale byla už jednou odložena. Ministerstvo argumentuje tím, že lékaři o povinnosti vědí několik let. Budoucí úsporu na předepsaných lécích odhaduje na 400 milionů korun.

van snm