Lékařka: Péče o nedonošené děti se má odehrávat na hrudníku matky

Autor: Redakce | Děti a mateřství | 15. 11. 2023

Původně bylo takzvané „klokánkování“, tedy odchovávání dětí na těle matky, v 70. letech vytvořeno v Kolumbii jako metoda, která měla nahradit nedostatkové inkubátory. Vhodná je podle odborníků i pro nedonošené děti nad 1000 gramů, pokud je jejich stav stabilní a nepotřebují ventilátor.

Podle Zlatohlávkové studie ukázaly, že u nedonošených dětí snižuje výskyt infekcí a zlepšuje neurologický i socio-emoční vývoj. „U matek zlepšuje mateřské chování, zvyšuje spokojenost a snižuje poporodní deprese,“ řekla. Doporučených je alespoň osm hodin, klidně i nepřetržitě. Výhodná je tak podle ní i pro donošené děti.

„Nezralí nebo nemocní novorozenci jsou tradičně ošetřováni odděleně od matky, ačkoliv pro prospěšnost takového postupu nemáme žádné důkazy. Naopak přibývá důkazů, že časný kontinuální kontakt kůží na kůži nejenom neškodí dítěti, ale má pozitivní efekty,“ doplnila. Zjednodušeně se podle ní dá říci, že až do konce devítiměsíčního těhotenství je vhodné předčasně narozené děti „pěstovat“ na hrudníku matky.

Podle odborníků by nemocnice měly umožnit co největší přítomnost matky i otce. Přínosem může být podle lékařky Mileny Dokoupilové z Novorozeneckého oddělení Nemocnice Hořovice přítomnost rodičů i pro zdravotníky, které částečně mohou v péci o novorozence nahradit. „Rodiče ulehčí práci sestře, která by tam musela chodit,“ uvedla. Rodiče pak podle ní lépe zvládají strach o miminko.

Nedoklubko připomíná Světový den předčasně narozených dětí, který byl stanoven na 17. listopadu. Ve městech, kde jsou nemocniční centra pro předčasně narozené děti, se v předvečer budovy nasvítí purpurovou barvou. Spolek také předá ocenění Purpurové srdce za přínos pro péči o nedonošené děti.