Kynolog: Přesnost psů při testování covidu je přes 90 procent

Praha 24. února (ČTK) – Přesnost psů při testování na covid-19 je přes 90 procent. ČTK to řekl při dnešní ukázce testování covidu pomocí psů v Základní škole Trojská v Praze kynolog Gustav Hotový. Spolu s týmem Search and Rescue Czech Republic vycvičil psy, kteří čichem rozpoznají, který vzorek patří infikovanému člověku. Uvedl, že metoda by v budoucnu mohla pomoci právě při testování školáků, v domovech seniorů nebo ve firmách.

Do ukázky testování se dnes zapojilo několik desítek dětí. Vzorky získané od školáků psi vyhodnotí později, dopoledne předvedli své schopnosti na dříve připravených vzorcích ve školní tělocvičně. V jejich vyhledávání byli podle kynologa úspěšní. Tým dostává vzorky od zdravotníků. Na výzkumu spolupracuje s Thomayerovou nemocnicí v Praze, Fakultní nemocnicí Olomouc i praktickými lékaři.

Výzkum, který podle Hotového stále pokračuje, začal loni v dubnu. Zatímco u šesti psů je výcvik dokončený, další dva trénují. Kynolog uvedl, že projekt je financovaný partnerem ze soukromé sféry. S převozem vzorků pak týmu pomáhá Český červený kříž.

Nejcennější pro výzkum jsou podle Hotového bezpříznakoví pacienti. V těchto případech totiž psy nematou projevy nemoci, například teplota, které by mohly chybně přiřadit k jiným onemocněním. To, že se naučí spolehlivě poznávat pacienty bez příznaků, pak navíc podle kynologa bude výhodné právě pro rozpoznání těchto lidí mezi testovanými.

Hotový uvedl, že kromě samotného určování vzorků psy cvičí například i na to, aby poznali oblečení lidí, kteří prochází nemocí covid-19, nebo lůžko, na kterém ležel pozitivní člověk. Podle kynologa zatím psy reagují stejně i na různé mutace viru.

Na dotaz ohledně možné přípravy testování pomocí pachových vzorků k validaci Hotový uvedl, že by to mohlo být do několika měsíců. „Za příznivých okolností tak do tří až šesti měsíců. Když vyjdu z toho, že jsme začali pracovat v dubnu, trvalo nám to rok. Ale během toho jsme téměř pět nebo šest měsíců řešili jak získávat odběr, jak to dělat tak, aby ta metoda byla bezpečná. Teď už jsou v podstatě tyto věci za námi. Dá se soustředit jen na výcvik těch psů,“ řekl kynolog. Po uvedení do praxe by pozitivitu člověka, jehož vzorek pes vyhledá, standardně potvrzoval PCR test.

Projekty pro cvičení psů pro určování covidu loni začaly i v zahraničí – například ve Finsku, Francii nebo v Německu.