Kraj chce studii na využití léčebných lůžek, chce je přemisťovat

Brno 9. listopadu (ČTK) – Jihomoravský kraj si nechá vypracovat studii pro lepší využití lůžek v nemocnicích. Novinářům to dnes řekl hejtman Bohumil Šimek (ANO). Studie má být hotová v první půli příštího roku. Napoví, na kterých odděleních se lůžka plně nevyužívají. Kraj je tak bude moct ubrat a přesunout tam, kde chybí. Šimek uvedl, že se tím zefektivní a zlepší péče a povede to k úsporám.

Kraj zřídil poradní sbor, který připraví podklady pro zadání studie nezávislému externímu subjektu. Ve sboru jsou zástupci ministerstva zdravotnictví, rady kraje, ředitelé nemocnic i zástupci pojišťoven a akademické sféry. Šimek řekl, že lůžka na některých odděleních nejsou plně využita a někdy tam není ani dostatek personálu. Proto se sice na některém místě lůžka škrtnou, ale bude možné je použít jinde, kde jsou potřeba. „Populace stárne a je potřeba čas od času přizpůsobit kapacity a změnit strukturu. U lůžek akutní péče se snižuje doba pobytu nemocných v lůžkových zařízeních a narůstá potřeba následné dlouhodobé péče,“ uved člen sboru a ředitel Nemocnice Milosrdných bratří Brno Josef Drbal.

Podle něj příští rok končí zdravotnickým zařízením smlouvy s pojišťovnami, ze kterých je péče hrazena. „Kdy jindy se domluvit na úpravách, abychom získali pro kraj co nejvýhodnější podmínky. Máme tisíce lůžek, ale situace je složitá, protože je mnoho poskytovatelů od státu přes kraj a města až po soukromé subjekty,“ dodal Drbal.

V Brně jsou dvě fakultní nemocnice, ale i městské nemocnice, kraj má desítku zařízení po celém kraji a nemocnice jsou i v jiných městech. „Musíme vše přizpůsobit potřebám a brát ohled na ekonomiku i lidské zdroje. Není naším cílem škrtat lůžka jako taková, ale přizpůsobit je zdravotním potřebám. Když nebudou v nemocnici, přenesou se třeba do zařízení následné péče,“ dodal Šimek.

Lenka Horáková kš