Koronavirus v ČR zatím není, sejde se Bezpečnostní rada státu

Praha 25. února (ČTK) – Nový koronavirus v Česku zatím není, ale existuje riziko, že by se mohl objevit. Nemocnice jsou na jeho případný výskyt připraveny, uvedl dnes ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Kvůli situaci se dnes večer sejde Bezpečnostní rada státu. Letiště Praha ode dneška vyhradilo speciální brány pro přílety z Itálie, kde se nákaza rozšířila, na letišti v Brně se od středy zvýší nad rámec dosavadních opatření dohled u linky z italského Bergama. V hotelu na kanárském ostrově Tenerife, kde španělské úřady kvůli potvrzené nákaze koronavirem u jednoho z hostů nařídily karanténu, je šest českých turistů, ministerstvo zahraničí je s nimi v kontaktu.

Na pražském letišti dnes zajistili šest Čechů, kteří ráno přicestovali z Íránu, kde je zvýšený výskyt koronaviru. Nyní je čeká preventivní vyšetření v Nemocnici Na Bulovce, příznaky nemoci žádný z pasažérů nevykazoval. Jde o studenty vysokých škol v Plzni, Olomouci a Českých Budějovicích.

V Česku bylo dosud na koronavirus testováno 86 lidí a všechny vzorky byly negativní. Nemocnice jsou podle Vojtěcha na pacienty s vysoce nakažlivou chorobou připraveny. Zdravotníci podle něj vědí, jak mají v případě pacienta s vysoce nakažlivou chorobou postupovat a kam se mají obrátit.

V 19:30 se kvůli koronaviru sejde Bezpečnostní rada státu, podle úřadu vlády to bude z preventivních důvodů. Kvůli koronaviru se naposledy rada sešla mimořádně koncem ledna, kdy jednala o připravenosti na případné rozšíření nákazy z Číny, kde epidemie propukla.

Pražské letiště vyhradilo speciální brány pro přílety z Itálie. Platí v nich zvýšená hygienická opatření a cílený screening, kdy si má personál všímat cestujících s příznaky respiračního onemocnění a odkazovat je na lékařskou službu. Dezinfikovat se budou i autobusy, které budou cestující z Itálie přivážet k branám.

Také letiště v Brně od středy přijme speciální opatření kvůli koronaviru. Pro cestující s možnými potížemi bude k dispozici lékař, zaměstnanci letiště dostanou ochranné pomůcky. Záchranná služba bude mít připravený speciální tým.

I čeští autobusoví dopravci, kteří nabízejí pravidelné spoje do Itálie, zavádějí kvůli šíření koronaviru preventivní opatření na svých linkách. Posádky jsou například vybaveny větším množstvím dezinfekčních prostředků, zvyšují také informovanost pracovníků i cestujících o situaci. Spoje zatím neruší.

V hotelu na Tenerife, kde španělské úřady potvrdily jednoho nakaženého koronavirem, je šest českých turistů. Pět z nich odletělo na ostrov v pondělí a mělo se vrátit 6. března. Jedna turistka tam odcestovala už dříve. Zda se budou v plánovaném termínu moci vrátit, není zatím jasné. Podle předběžných informací by karanténa měla trvat 14 dní.

Českým kamionovým dopravcům ubývají kvůli šíření koronaviru zakázky, od pondělí museli zrušit několik přeprav do Itálie. V některých případech se objevil problém i u řidičů, kteří se obávají jezdit do severní Itálie, podle mluvčího sdružení dopravců Česmad Bohemia Martina Felixe ale nejde o obecný stav. Dopravci šoféry vybavují dezinfekcí a rouškami.

Nový typ koronaviru se šíří od prosince z Číny a zabil od té doby přes 2660 lidí, naprostou většinu v Číně. Z evropských zemí se v posledních dnech nákaza šíří v Itálii, dnes ohlásilo první dva případy Rakousko a první případ Chorvatsko.

str rot