Koronavirus v ČR byl potvrzen o víkendu, nyní je 18 případů

Praha 6. března (ČTK) – Výběr událostí kolem výskytu koronaviru v ČR (dnes přibylo šest nových případů, počet nakažených stoupl na 18):

27. ledna – V médiích se objevily první informace s podezřeními na koronavirus u pacienta, který se vrátil z Číny. Testy v kroměřížské nemocnici byly negativní. V následujících týdnech se objevila i další podezření, až do konce února ale byly testy u všech lidí negativní.

28. února – Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) informoval, že v Česku bylo dosud testováno 170 lidí a všechny výsledky byly negativní. Tři stovky lidí byly v domácí karanténě, kterou nařídily krajské hygienické stanice.

1. března – Testy v ČR odhalily první tři případy nákazy novým typem koronaviru. Všichni tři nakažení přicestovali z Itálie. Jedním byl učitel z Vysoké školy zemědělské, který pobýval na konferenci na univerzitě v Udine, druhý muž z Děčína, který byl s rodinou na lyžařské dovolené v italské oblasti Veneto (Benátsko). Třetím případem byla Američanka, která studuje v Miláně a přijela do Prahy na výlet.

2. března – Pozitivní test měla žena (53) v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem. Byla v Itálii ve stejném hotelu jako muž z Děčína.

3. března – Nákaza novým typem koronaviru se potvrdila u spolucestující americké studentky, která pochází z Ekvádoru. První test byl u ní negativní, onemocnění potvrdil až opakovaný test.

4. března – Testy prokázaly další tři pozitivní případy nákazy. Jde o dva příbuzné ženy z Děčína, u které se nákaza potvrdila dříve, a ženu z Prahy 6, kterou testovala soukromá laboratoř (později byl vzorek testován i v Národní referenční laboratoři Státního zdravotního ústavu). Celkem tak v Česku bylo osm nemocných.

5. března – Počet nakažených stoupl na 12. Dva nové případy byly v kontaktu s dříve nakaženými, mužem z Děčína a ženou z Prahy 6. Další dva s pozitivním výsledkem testů jsou Ital a Čech, kteří přijeli z Itálie.

– Ministerstvo zdravotnictví změnilo pravidla pro testy na nákazu. Na doporučení lékaře a hygienika budou testy možné pro všechny, nejen pro lidi po návratu z rizikových oblastí. V některých krajích začaly domácí odběry vzorků od pacientů s podezřením na nákazu.

– Do tohoto data bylo oficiálně testováno 483 lidí.

6. března – Počet nakažených stoupl na 18, objevilo se šest nových případů. Dva z nich jsou z Ústeckého kraje. Lidé byli na stejném lyžařském zájezdu jako první nakažený muž z Děčína.

mav jw