Koně v děčínské zoo masíroval kvůli potíži s pohybem chiropraktik

Děčín 9. listopadu (ČTK) – Děčínská zoologická zahrada povolala na pomoc koním chiropraktika. Klisny totiž trápí problémy s pohybovým aparátem. Masáž jim podle ošetřovatelky hodně ulevila. ČTK o zákroku informovala mluvčí děčínské zoo Alena Houšková.

Bolesti zad a kloubů netrápí jen lidi. Klisny koně domácího hucula Lara, Linda a Lída mají také potíže s pohybovým aparátem. „Jedna má zablokovanou páteř, druhá protočenou pánev a nemocnou zadní nohu, další ztuhlý krk,“ uvedla Houšková. Jednou z příčin potíží může být podle Houškové i pokročilý věk koní.

Veterinární lékařka vyloučila, že by důvodem bolesti byl následek úrazu. Proto povolala zoo na pomoc chiropraktika Stuarta Brocka, který se na zvířata specializuje. Pochází z Velké Británie, kde vybudoval chiropraktickou kliniku blízko Oxfordu. Nedávno se rozhodl rozšířit pole působnosti a vyzkoušet techniky a pozitivní účinky chiropraxe v České republice.

Jeho masáž koní vypadala podle Houškové na první pohled velmi jednoduše, šlo o jemné dotyky, hlazení, rozmasírování ztuhlých svalů, dotýkal se určitých bodů. Celý zákrok měl ale přesná pravidla a neobešel se bez dokonalé znalosti anatomie koňského těla. Pomocí chiropraxe lze podle Brocka pozměnit vzájemné postavení kostí a kloubních spojení tak, aby se vrátily do správné polohy.

Výsledky masáže na klisnách prý byly vidět hned po zákroku. „Na první pohled vypadají uvolněné. Chiropraktik jim teď naordinoval dva až tři dny klidového režimu. Je to stejné jako u lidí, mohou se po masáži cítit unavené, bolavé. Půjdeme s nimi jen na lehkou procházku a budeme je jen pozvolna zapojovat zpět do práce,“ uvedla ošetřovatelka Radka Krejčová.

fir hj