Karlovarský kraj rozdělí první stipendia pro studenty lékařství

Autor: Redakce | Aktuálně | 17. 3. 2023

„Je to program, který je součástí toho velkého motivačního balíku, který má zlepšit dostupnost zdravotnictví v Karlovarském kraji. Toto jsou stipendia pro studenty, kteří končí střední školu a nastupují na zdravotní studia v oboru všeobecné lékařství a zubař,“ popsal Kulhánek. Stipendium je podle něj zhruba ve výši životních nákladů, které studenty čekají.

Přijetím stipendia se studenti zavazují, že budou působit ve zdravotnictví v Karlovarském kraji po dobu nejméně pěti let. Vedení kraje ale doufá, že po pěti letech už lékaři v kraji zapustí kořeny a zůstanou zde. Pokud studenti školu nedokončí nebo nedodrží závazek setrvat po škole v kraji, budou muset vyplacená stipendia vrátit.

Nejvíce Karlovarský kraj postrádá všeobecné praktické lékaře, pediatry, gynekology, porodníky a zubaře. Věkový průměr nynějších lékařů dosahuje v některých regionech 65 let. S jejich odchodem do penze by se mohl problém s dostupností lékařské péče ještě prohloubit.

Hejtmanství se proto snaží motivovat lékaře, aby do kraje přišli. Připravilo k tomu balík dotačních programů. Vedle stipendií pro studenty lékařských oborů jsou to například dotace na zřízení, modernizace nebo vybavení ordinací, ale také podpora studentů středních škol, kteří uvažují o studiu lékařských oborů. Celkově půjde o miliony korun ročně a například u stipendií se bude částka postupně zvyšovat s tím, jak budou studenti postupovat do vyšších ročníků a přicházet další.