Karanténa a izolace kvůli covidu-19 se od úterý zkrátí na pět dní

Aktuálně | 5. 1. 2022

„Ministerstvo zdravotnictví v souvislosti se šířením nákazy variantou omikron dospělo k tomu, že je možné a potřebné, a to i na základě zahraničních zkušeností, zkrátit karanténu a izolaci na pět dní,“ řekl Fiala. Ze zahraničních dat vyplývá, že omikron je nakažlivější než delta, ale do nemocnic míří menší podíl lidí s vážným průběhem nemoci. Podle predikce Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) se dá na vrcholu vlny epidemie omikronu čekat až 50.000 nakažených za den a do nemocnic bude přijímáno i 900 pacientů denně. V jeden den by tak mohlo být i 7000 hospitalizovaných.

 

Do izolace nastupují lidé s potvrzenou nákazou, aby se zabránilo dalšímu šíření nemoci. V současné době trvá dva týdny. V karanténě jsou lidé po rizikovém kontaktu s pozitivně testovaným člověkem. Ukončit ji šlo doteď po sedmi dnech negativním PCR testem, pokud nebyly žádné příznaky. Bez testu karanténa trvá dva týdny.

 

Nově budou muset podle Válka do karantény i lidé, kteří covid prodělali v posledním půl roce nebo byli očkovaní. Očkovaných proti covidu je přes 60 procent populace a 2,5 milionu lidí už nákazu koronavirem prodělalo, část z nich je ale zároveň očkovaná. Dosud se jich po rizikovém kontaktu tato povinnost netýkala, jen lidé z jedné domácnosti museli absolvovat test. Karanténu nemuseli dodržovat ani do obdržení výsledku testu.

 

Důvodem ke zkrácení karantén byla podle dřívějších vyjádření členů vlády obava, že by kvůli velkému množství nakažených a lidí v karanténě mohli chybět pracovníci v klíčových oblastech ekonomiky. Ústřední krizový štáb v pondělí zástupcům kritické infrastruktury zadal vypracovat plán opatření, který ji na situaci připraví.