Kanada ruší omezení pro darování krve od gayů a bisexuálních mužů

Aktuálně | 29. 4. 2022

Tento krok navazuje na postupný vývoj kanadských pravidel pro dárcovství krve, napsala agentura Reuters. Severoamerická země zavedla zákaz darování krve od gayů a bisexuálních mužů v roce 1992 v reakci na skandál z 80. let minulého století, kdy se přibližně 2000 lidí nakazilo virem HIV a až 60.000 žloutenkou typu C z kontaminované krve, což byl důsledek selhání testů, upřesnila stanice BBC na svém webu.

 

Zákaz darování krve od gayů a bisexuálů byl nejprve doživotní, později úřady umožnily těmto mužům darovat krev po pěti letech od posledního sexuálního styku s jiným mužem. V současné době platí tříměsíční lhůta. Předchozí zdůvodnění zákazů podle Reuters spočívalo v tom, že u mužů, kteří mají pohlavní styk s jinými muži, je vyšší výskyt HIV. Odborníci a aktivisté však tvrdili, že se jedná o zastaralý a stigmatizující předpoklad, který neodráží současné rizikové faktory.

 

Na základě nových kritérií budou muset počkat tři měsíce s darováním krve všichni lidé, kteří měli rizikový sexuální styk. Ministerstvo zdravotnictví se při rozhodování podle AFP opřelo o výzkum, jenž konstatuje, že v současné době je riziko nákazy HIV z krve při testování všech vzorků velmi nízké. Upozorňuje také, že v posledních letech se v zemi neobjevila žádná darovaná krev s pozitivním výsledkem na HIV.

 

Mnoho států zavedlo podobné zákazy dárcovství krve v době epidemie AIDS v 80. letech 20. století, připomíná BBC. Odborníci však zjistili, že tato omezení mají jen malý účinek, protože krev je nyní předem systematicky testována na přítomnost virů, jako je HIV a žloutenka typu B či C. V posledních letech tak podobná omezení ruší země po celém světě. Podle BBC tak učinila například Británie, Francie, Řecko, Izrael, Maďarsko, Dánsko nebo Brazílie.