K narozeninám Bulovka odhalila pamětní desku zakladatele

K dnešímu 81. výročí otevření Nemocnice Na Bulovce byla dnes dopoledne odhalena pamětní deska zakladatele nemocnice MUDr. Ladislava P. Procházky.  
O slavnostní akt se postaral služebně nejstaší pracovník nemocnice paní Anna Šimůnková z RTG kliniky, která na Bulovce pracuje už 59 let! (na fotografii vlevo). Pomohl jí Prof. MUDr. Jiří Zámečník, který na Bulovce pracoval 52 let v Ústavu radiační onkologie za asistence své manželky Libuše, s kterou letos na jaře oslavili 60. leté výročí svatby (diamantová svatba!).
Pamětní deska není nová, je využit původní bronzový reliéf od českého sochaře Josefa Mařatky (1874 – 1937). Pamětní deska zakladatele nemocnice byl ještě donedávna v rámci areálu na nevhodném a k významu reliéfu na nedůstojném místě. Pro nové umístění byl využit prostor před hlavní bránou do nemocnice na budově č. 1. Reliéf samotný je podložený leštěnou žulovou deskou o rozměrech 50 x 80 cm a doplněný doplňkovou tabulkou ze stejného materiálu a se stejnou patinou jako je reliéf. Celá deska je konzervována včelím voskem.
Další významné okamžiky vztahující se k 21. červnu
·         První letní den
·         21. června má v občanském kalendáři svátek Alois. Jméno je českou obměnou francouzského jména Louis. Význam se udává: „slavný bojovník, moudrý“.
·         Pranostika na dnešní den říká: Na svatého Aloise, poseč louku neboj se.
 historie
·         Zemřel český a polský král z rodu Přemyslovců Václav II (1305)
·       Všech 27 účastníků českého stavovského povstání bylo popraveno na Staroměstském náměstí v Praze. Mezi nimi i lékař Ján Jesenský. Pro české země byla tato masová poprava pokořující ranou, z které se nevzpamatovaly celá staletí (1621)
 novodobá historie
·         Do městské hromadné dopravy v Praze byly zavedeny autobusy (1925)
·         Prezident Edvard Beneš vydal dekret o konfiskaci a rozdělení pozemkového majetku Němců, Maďarů, zrádců a kolaborantů (1945)
·         Obětí justiční vraždy v rámci zinscenovaných procesů 50. let se stal generál Heliodor Píka, československý voják a legionář, významný představitel zahraničního československého protinacistického odboje (1949)
·         Sovětská armáda tak ukončila svůj 23 let trvající "dočasný" pobyt na území republiky (1991)

 
 současnost
·         Den bytí a nebytí fotbalové reprezentace na ME v Polsku – čtvrtfinále s Portugalskem
 
·         Mezinárodní svátek hudby
 
·         Výročí vzniku Nemocnice Na Bulovce (1931)