Jihomoravští hygienici varují před klíšťaty a nakázou od nich

Brno 31. března (ČTK) – Hygienici v Jihomoravském kraji upozorňují na začínající sezonu klíšťat. Každý rok řeší desítky případů lidí nakažených klíšťovou encefalitidou. Loni jich bylo 35, řekla dnes novinářům vedoucí protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek. Letos zatím žádný případ evidovaný není. Podle Ciupek by se měli lidé očkovat.

Hygienici evidují každým rokem desítky případů klíšťové encefalitidy, která postihuje centrální nervový systém, může způsobit obrnu, epilepsii nebo i smrt. V roce 2014 bylo v kraji 31 případů, o rok později 26 případů. V dřívějších letech ale zaznamenali i 50 nemocných. Mezi další nemoci, které klíšťata přenášejí, patří borelióza. „Je asi desetkrát častější než encefalitida. Nemá ale tak dramatický vývoj a riziko úmrtí,“ poznamenala ředitelka sekce ochrany a podpory veřejného zdraví jihomoravské hygienické stanice Hana Pokorná. Borelióza způsobuje kloubní záněty nebo lehký třes rukou.

Proti borelióze existuje účinná léčba pomocí antibiotik, proti encefalitidě zatím nebyl vyvinutý lék. Proti encefalitidě se však lze očkovat, zatímco proti borelióze nikoliv. Statistiky o očkování se podle Ciupek neprovádějí, ale z průzkumů vyplývá, že je očkovaná asi pětina Čechů. „Kromě očkování se lidé mohou před klíšťaty chránit vhodným oděvem, když jdou do přírody, ale také repelentem nebo tím, že nebudou chodit do vysoké trávy a křoví,“ vyjmenovala Ciupek.

Podle ní jsou rizikovou skupinou lidé okolo 50 let a starší. Hygienici totiž upozorňují, že starší generace často dohlíží na očkování malých dětí, ale sama se nenaočkuje. Starší člověk se přitom s encefalitidou vyrovnává hůř než mladý organismus.

Hygienici upozorňují, že Jihomoravský kraj patří k rizikovým lokalitám. „Rizikovějšími místy jsou okolí řek jako Svratka, Svitava, Oslava, okolí Brněnské přehrady, Křetínská přehrada, Vranovská přehrada a okolí lesů,“ dodala Ciupek.

hor hj