Jihlavská vysoká škola bude přijímat víc budoucích všeobecných sester

Autor: Redakce | České zdravotnictví | 7. 2. 2024

„Státu chybí tisíce všeobecných sester. Jak se před lety navýšily počty studentů lékařských fakult, tak stejný model chce ministerstvo aplikovat na to, aby se zvýšil počet všeobecných sester. Stát už velmi intenzivně jedná s vysokými školami, respektive s Českou konferencí rektorů,“ řekl Horák.

Zájemců o studium má podle Horáka škola hodně. Limitující pro zvyšující se počet absolventů ale může být objem nutné praxe budoucích sester. Povinných 2400 hodin naráží na kapacitní možnosti krajských nemocnic. Řešením by měl být systém mentorů, kteří by se v nemocnicích studentům věnovali.

Zkvalitnit výuku pomůže také nové simulační centrum, které škola s přispěním dotací buduje asi za 17 milionů korun. V provozu by mělo být letos v září. Bude sloužit i k výuce toho, jak funguje péče na odděleních ARO nebo JIP, včetně novorozeneckých.

VŠPJ, zřízená zákonem 3. června 2004, je zaměřená na profesní studijní programy. V ekonomii, zdravotnictví a technologii otevírá osm bakalářských programů a má i dva magisterské programy. Nejnovější je sociální práce v péči o duševní zdraví. Program má od podzimu loňského roku prvních 25 studentů.

Zájem o program byl asi trojnásobný. Magisterské studium zatím škole chybí v ekonomii. Pracuje ale na akreditaci programu finance a řízení. Zahájené jsou také práce na programu aplikované strojírenství. Realistické podle rektora je, že by oba programy mohly mít první studenty od září 2026.

Teprve na začátku jednání je snaha školy zavést v příštích letech bakalářský program radiologický asistent, o který je v praxi velký zájem. Největší výzvou bude podle rektora zajistit program personálně. Garantem musí být člověk s titulem Ph.D. a vyšším s aktivní odbornou publikační činností. „A musí být na plný úvazek u nás ve škole, což je v tuto chvíli ten největší problém. Když je někdo odborníkem, je v praxi a nemocnice ho prostě nechtějí pustit. Je tady vidět disbalance mezi námi a univerzitami napojenými na velké fakultní nemocnice,“ řekl Horák.

Po 20 let fungování podle něho VŠPJ dokáže nabízet kvalitní absolventy, kteří mají v regionu široké uplatnění. Do budoucna by si přál, aby zůstala centrem kvalitního vzdělávání a pomohla tak rozvoji Vysočiny. „Věřím, že když tady budou kvalitní studenti, region to jednoznačně pocítí znalostně, ekonomicky a vlastně i společensky,“ řekl Horák.

Provázanost s místem, kde působí, škola dokazuje i vztahem k historii. Letos chce u své budovy, ve které se v 50. letech minulého století odehrály justiční vraždy, zřídit pietní místo. Autorem návrhu je Zdeněk Sendler a bude mu dominovat text zakončený apelem: Nezapomínejme!