Jednatelka: Stav v Nemocnici Nymburk je dobrý, internu nezavřeme

Nymburk 23. února (ČTK) – Situace v nymburské městské nemocnici je podle jednatelky Aleny Havelkové stabilizovaná, interní oddělení se podle ní určitě nezavře. Jednatelka to řekla na jednání městského zastupitelstva. Interna podle ní zůstane otevřená, i kdyby soud odsoudil tři tamní lékaře, kteří jsou obžalovaní z usmrcení z nedbalosti a z padělání a vystavení nepravdivých dokumentů. Řada zastupitelů si ale myslí, že by město mělo co nejdříve zlepšit jméno nemocnice, které podle nich není dobré.

Okresní soud v Nymburku se případem tří lékařů nymburské nemocnice zabývá od konce ledna. Podle nemocnice šlo o selhání jednotlivce.

„Město tu nemocnici provozovat neumí, její pověst je opravdu špatná. Bylo by vhodné najít silného partnera, který by s provozem nemocnice pomáhal,“ řekl na středečním jednání městský zastupitel Zdeněk Vocásek. Podle něj jsou i případy, kdy pacienti přemlouvají posádku záchranné služby, aby je odvezli do jiné nemocnice než do Nymburku. Několik zastupitelů podotklo, že nemocnice není v dobrém stavu a pouze přežívá.

„Já tvrdím, že nemocnice je v dobrém stavu a uráží mě tvrzení, že pouze přežívá. Personální stavy jsou v souladu s legislativou a nemocnice funguje dobře,“ řekla při jednání jednatelka Havelková.

Podle některých zastupitelů zaujaly radnice a nemocnice v případu sporného úmrtí pacienta na interním oddělení špatný postoj vůči veřejnosti. „Město ani vedení nemocnice se k tomu nevyjadřuje, takže já musím věřit tomu, co se objeví v mediích. A pokud se někdo k něčemu nevyjadřuje, tak s tím souhlasí. Takhle to nevnímám jen já, ale i občané,“ řekl zastupitel a bývalý nymburský starosta Tomáš Mach (ČSSD). Nemocnice vydala prohlášení, že ctí presumpci neviny a až do vyhlášení rozsudku se k případu nebude vyjadřovat.

Podle Havelkové je nemocnice připravena na situaci, že v březnu padne pravomocný rozsudek nad obviněnými lékaři. „Nemocnice již v tuto chvíli ví, jak se zachová a co udělá pro to, aby nemocnice a interní oddělení fungovalo stále bez problémů,“ řekla jednatelka.

Již před začátkem soudního řízení vypsala nemocnice výběrové řízení na nové lékaře a nového primáře interny. Řadové lékaře se už podle jednatelky podařilo najít. „Na pozici primáře se do dnešního dne nikdo nepřihlásil, je velký problém lékaře s potřebnými zkušenostmi sehnat,“ řekla Havelková.

Obviněný primář interního oddělení Václav Hulinský u soudu vypověděl, že na šedesátilůžkovém interním oddělení mají sloužit tři lékaři s příslušnou odborností. „S příslušnou odborností jsem na oddělení ale jen já,“ řekl v únoru u soudu. V reakci na toto prohlášení zaslala nymburská ČSSD otevřený dopis radě města, ve kterém žádá o okamžité svolání pracovní schůze zastupitelstva za účelem stabilizace situace v nemocnici. Takové pracovní jednání zastupitelstva se ale neuskutečnilo, což zastupitel za ČSSD Mach při středečním zasedání kritizoval.

Nymburskou nemocnici koupilo město v roce 2007 za 87 milionů korun. Současně se zavázalo, že investuje do nemocnice dvacet milionů korun. „Vzali jsme si úvěr na 107 milionů, který budeme splácet do roku 2024,“ řekl ČTK starosta Nymburku Pavel Fojtík (Změna pro Nymburk). Loni město investovalo do rekonstrukcí, na něž město vynaložilo přes 31 milionů korun. Zároveň Nymburk nemocnici od doby nákupu oddlužoval. K dnešnímu dni tak Nymburk do nemocnice investoval zhruba 250 milionů korun.

bns hj