Jaro přináší kromě slunce i alergie. Zjistěte, jak se bránit.

Aktuálně | 25. 5. 2023

S prvními teplými dny se k nám vrací nejen ptáci, ale také sezónní alergie. Alergie jsou úhlavním nepřítelem velké části populace a počet alergiků neustále stoupá. Proto vám přinášíme přehled nejčastějších jarních alergií a praktické tipy, jak se jim bránit. 

Pokud i vy patříte mezi 33 % populace, které trpí na jarní alergie, nezoufejte. Existuje mnoho způsobů, jak minimalizovat kontakt s alergeny a zmírnit příznaky. Konzultaci         s lékařem rozhodně nevynechejte, může vám navrhnout vhodnou léčbu a díky tomu ulevit od projevů alergií.

Co vlastně je alergie? Alergie je přecitlivělost organismu na určitou látku, tu nazýváme alergen. Podstatou alergie je porucha imunitního systému, která vede k nadměrným reakcím na určitou látku – alergen.

Alergie na pyl 

Alergie na pyl patří mezi nejčastější typy sezónních alergií. Každoročně s tímto typem bojuje 58 % alergiků. 

Vaše oči a sliznici nejvíce potrápí bříza, jasan, habr, lípa nebo dub. Tito původci alergií mohou mít různé projevy, jako kýchání, rýma, svědění očí, kašel nebo kožní vyrážky.

Květy břízy jsou jedním z nejvýraznějších jarních symbolů, ale pro lidi s alergiemi mohou být spíše noční můrou. Kvetoucí bříza je nejčastějším alergenem, se kterým se můžete setkat právě v jarních měsících. Pyl pochází ze samičích květů a šíří se vzduchem. 

Alergie na pyl trav

Bydlíte na vesnici? Tak to vás pravděpodobně trápí nejen kvetoucí stromy, ale také osetá pole. Kromě typických lučních trav jsou zdrojem alergií pšenice, žito nebo oves. Tyto alergie jsou typické spíše pro letní měsíce. Pozor si dejte také na rostliny jako timotka, ostřice nebo lipnice.

Pylová alergie se projevuje rýmou, svěděním očí a kýcháním. Vyhýbejte se oblastem             s vysokým výskytem pylu a zvažte preventivní léčbu v podobě antihistaminik nebo kortikosteroidů.

Alergie na roztoče

Příroda se probouzí a s ní i drobní roztoči. Tito mikroskopičtí tvorové se množí                   v domácím prachu, jehož víření podporuje právě konec (ale i začátek) topné sezóny. Jejich alergen může způsobit kýchání, vodnatou rýmu a ucpaný nos, svědění a záněty kůže.

Jako prevence se doporučuje pravidelné čištění povrchů, vysávání a praní ložního prádla na vysoké stupně. Zejména po ránu je alergie nejintenzivnější, roztočům se totiž nejvíce daří v ložním prádle a matraci.

Alergie na zvířata

I když alergie na zvířata není sezónní, může se na jaře zhoršit. Problémy způsobuje hlavně alergen z kočičího, psího nebo koňského kožíšku. 

Mezi hlavní projevy patrí typicky rýma, svědění kůže nebo zánět očních spojivek (zčervenání a slzení očí). K příznakům se může přidat také zvýšená únava. 

Pravencí je samozřejmě omezení kontaktu s alergeny, pokud nechcete dávat svého mazlíčka pryč, zvolte vhodnou léčbu a dbejte na úklid. Alergeny můžete také odstranit přímo ze zvířat, k tomu slouží speciální přípravky pro čištění srsti.

Jak bojovat s alergií?

Prevence alergie spočívá v minimalizaci kontaktu s alergenem. Pokud jsou příznaky alergie závažné, může lékař předepsat antihistaminika nebo jiné léky na úlevu od projevů. 

Přečtěte si několik praktických tipů, jak s alergií bojovat:

  • Sledujte předpověď alergického kalendáře a omezte pobyt venku během dnů, kdy jsou hladiny pylu vysoké.
  • Co nejméně otevírejte okna, větrejte spíše večer a pořiďte si sítě proti pylu.
  • Pokud vlastníte klimatizaci, dbejte na čisté filtry. 
  • Pravidelně perte oblečení a umývejte si vlasy, tím odstraníte pyl zachycený  zvenčí. 
  • Vyhněte se sušení prádla venku, ať se sníží kontakt s alergeny z ovzduší.

Jak se chránit venku? 

  • Pokud chcete vyrazit ven, nejvhodnější doba je ráno nebo po dešti. 
  • Noste sluneční nebo jiné brýle.
  • Nejméně pylu najdete kupodivu v lese a u vodních ploch. Pokud tedy nejsou břehy oseté břízami nebo je vodní plocha blízko louky a pole. 
  • V případě alergické rýmy si kupte vhodné nosní spreje. V lékárně vám poradí.
  • Pokud vás trápí kašel či astma, pořid’tete si kapesní inhalátor, který se plní obyčejnou Vincentkou.

Mnoho lidí nachází úlevu od alergií prostřednictvím akupunktury nebo jiných alternativních metod. Pomoci může také čistička vzduchu, kterou pořídíte už od pár korun. Za výkonnější si ovšem připlatíte, ale tato investice se vyplatí.