Japonec, který měl při narození 268 gramů, už váží 3,2 kilogramu

Tokio 27. února (ČTK) – Tokijská nemocnice pustila domů chlapce, který se loni v srpnu narodil císařským řezem a vážil pouhých 268 gramů. Je nejmenším přeživším novorozencem mužského pohlaví na světě. S odvoláním na univerzitní nemocnici o tom dnes informovala agentura Reuters.

Chlapec se za těhotenství matky nevyvíjel do přijatelné váhy a lékaři se domnívali, že je jeho život v ohrožení. Po 22 týdnech těhotenství vyvolali předčasný porod, protože dítě přestalo růst. Děťátko bylo tak malé, že se vešlo na dlaň dospělého člověka.

Chlapec byl umístěn na jednotku intenzivní péče a zůstal tam, dokud nepřibral na 3,2 kilogramu. Nemocnice ho pustila minulý týden, řekl doktor Takeši Arimicu z pediatrického oddělení lékařské fakulty.

„Jsem vděčná, že tak přibral, protože, upřímně, nebyla jsem si jistá, zda přežije,“ sdělila chlapcova matka. Při propuštění chlapec vážil 3238 gramů a byl schopen pít mléko.

Podle nemocnice je pravděpodobnost přežití novorozenců vážících méně než 300 gramů malá, zejména jde-li o chlapce.

Před tímto Japoncem byl dosud nejmenší chlapec narozený před deseti lety v Německu s porodní váhou 274 gramů. Nejmenší holčička se narodila rovněž v Německu. Bylo to v roce 2015 a vážila 252 gramů.

sva hej