Jak vyzrát na bolest kloubů

Autor: redakce | Aktuálně | 24. 11. 2022

Bolest kloubů občas potká asi každého. Může se objevit po sportu, větší fyzické námaze či jiném náročném výkonu. S přibývajícími léty se problémy s klouby často zvyšují, a tak se nabízí otázka, jak na bolest kloubů vyzrát?

 

Co bolest kloubů způsobuje?

Bolest kloubů nemusí nutně znamenat vážné zdravotní problémy. Nejčastěji se s ní můžeme setkat v důsledku přílišné fyzické zátěže, jindy je spojena třeba s přicházející chřipkou. Existují ale i případy, kdy bolest kloubů značí nástup vážnější choroby, kterou je nutné začít léčit ve spolupráci s lékaři.

Nejčastěji jsou bolesti kloubů spojeny s:

  • artritidou,
  • artrózou,
  • dnou,
  • chřipkou,
  • úrazem či opotřebením,
  • osteoporózou,
  • záněty chrupavek či kostí,
  • rakovinou.

Pokud vás často postihuje bolest kloubů bez jasné příčiny, je na místě se poradit s lékařem a zjistit, co problém způsobuje.

Pečujte o své klouby

Možná vás bolest kloubů zrovna trápí, možná jste ji ještě nezažili. I v takovém případě je ale dobré problémům předcházet a o klouby pečovat, jak si zaslouží. Přece jen každý den odvádí pěkný kus práce.

Zaměřte se na kolagen

O kolagenu jste už nejspíš slyšeli, a to právě v kontextu s bolestí kloubů. Jedná se o bílkovinu, která je základním stavebním prvkem všech pojivých tkání v našem těle – včetně kloubů.

Pokud chceme naše klouby, ale i chrupavky a šlachy udržet co nejdéle v dobré kondici, kolagen je naprostý základ. Jak ho ale do těla přijmout?

Kolagen se sám o sobě nenachází v žádných potravinách. Naše tělo ho vyrábí přirozeně samo, pokud je třeba ho doplnit, je nutné sáhnout po vhodných doplňcích stravy.

Přidejte vitamín C

Kolagen je sám o sobě v našem těle malý pán. Aby s ním naše tělo dokázalo správně pracovat, potřebuje také přísun vitamínu C, který nachází své využití při tvorbě struktury kolagenových vláken.

Pokud sáhnete po doplňcích stravy pro podporu správného fungování kloubů, většinou v nich najdete kombinaci kolagenu právě s vitamínem C.

Zaměřte se na pestrou stravu

V lidském těle vše souvisí se vším, i bolest kloubů tedy může souviset se špatnými stravovacími návyky a životosprávou. Nemalí vliv na kondici kloubů má bezesporu nadváha, souvislost ale nacházíme i v případě dny a dalších onemocnění.

Přestože přímo kolagen v žádném jídle nenajdeme, existují potraviny, které mají na klouby dobrý vliv. Patří mezi ně obecně potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ale také třeba jahody, maliny či borůvky, olivový olej, zelený čaj nebo výrobky ze sóji.

Sledujte příčinu bolesti

Vnímáte, že vás po běhu bolí kyčle nebo po tréninku v posilovně lokty a ramena. Poslechněte své tělo a přizpůsobte mu fyzickou zátěž tak, aby netrpělo. Běh nahraďte rychlou chůzí a místo běžného posilování zkuste nějako alternativu, třeba v podobě jógy. Každé tělo vyžaduje jinou formu pohybu a je jen na nás, jestli mu budeme odporovat, nebo se mu přizpůsobíme.