Jak si užít „domácí vězení“

Uplynulé dva týdny ve znamení zákazů a omezení byly mimořádně náročné. Zprávy a statistiky se na nás valí z domova i ze světa. Ještě nějakou dobu potrvá, než se naše životy aspoň částečně vrátí do normálu, ale právě proto je rozumné si teď trochu odpočinout a nabrat zpátky síly, které jsme během předcházejících týdnů ztratili.

Přejeme našim čtenářům pevné zdraví, a pokud vás koronavirus „uvěznil“ doma, máme pro vás pár tipů, jak si zachovat zdravý rozum a jak naopak tuto nepříjemnou situaci využít k posílení svého zdraví a zlepšení návyků.

Média

Informačním kanálům právem patří první místo v našem žebříčku. Na jednu stranu díky nim máme neustálý a okamžitý přehled o aktuálním dění, nicméně všeho moc škodí. Celé dny se na nás valí ohromné množství znepokojivých zpráv, fotografií a statistik. Obrázky respirátorů, ochranných obleků, nemocnic a poloprázdných regálů v obchodech nevyvolávají příjemné pocity.

Je třeba myslet i na duševní zdraví a nepřesytit mozek přílivem negativních informací. Zkuste proto chvíli hledat něco úplně jiného. Nejlepší ze všeho bude naordinovat si odpočinek od internetu, sociálních sítí i televize. Dopřejte svému mozku aspoň několik hodin na regeneraci. Uleví se vám.

Také patříte k těm, kteří ihned po probuzení na svém mobilním telefonu kontrolují, co je nového na sociálních sítích? Zkuste to jednou neudělat. Telefon raději nechte během dne zapnutý, aby rodina a kamarádi neměli zbytečně strach, že se vám nemohou dovolat. Případně svým nejbližším večer předtím napište, že další den nebudete na internetu. I pár hodin bez přísunu informací vašemu přetíženému mozku velmi uleví.

Zacvičte si

I pokud denně cvičíte, zkuste si, až se zase připojíte k internetu, vyhledat a zařadit do svého repertoáru nějaké nové cviky. V online prostoru existuje neomezené množství videí a návodů na posilování nebo jógu. Bude vám k tomu stačit jen nějaké to volné místo na podlaze a podložka.

Jestliže patříte k těm, kteří ještě nejsou zvyklí pravidelně cvičit, tak pro vás máme dobrou zprávu. Již za dva až tři týdny systematického tréninku na sobě člověk pozná první výsledky. Zesílí vám ruce a nohy, získáte lepší výdrž a cviky, které jste původně nezvládali, vám začnou jít jako po másle. I videí pro začátečníky, v angličtině beginners, najdete na internetu doslova tisíce.

Kreativita

Zkuste si vyrobit něco pro radost nebo trochu přestavět nábytek. Zkrátka udělat několik změn. Teď je na to ideální doba, protože když za běžného provozu denně pendlujete mezi domovem a prací, spousty věcí, které byste si u vás doma mohli přeorganizovat a zařídit lépe, si ani nevšimnete.

Vyvážená strava

Ať už rádi experimentujete s novými recepty, nebo teď každý den obědváte špagety, snažte se jíst zdravě a pravidelně. Nepřejídejte se v důsledku stresu. Nejlepší je vyvážená strava bohatá na ovoce a zeleninu, luštěniny a fermentované produkty. Pokud se živíte těstovinami, tak aspoň zkoušejte různé variace. Kečup není jediný způsob, jak ochutit špagety. Zkuste třeba aglio i olio, s rajčaty nebo se smetanou. I zde se dají dělat kouzla doslova za pár korun.

Děti

Děti mohou být doma otrávené, ale berte to jako krásnou příležitost s nimi strávit čas. Vyplňte toto období zážitky, na které budete mít pěkné společné vzpomínky. Hrajte si spolu a dělejte blbosti. Učení doženou. Můžete s nimi koneckonců opakovat pomocí nějaké hry. Proč by například vaše děti nemohly připravit vědomostní kvíz pro celou rodinu z toho, co se naučily ve škole či při samostudiu? Soutěžící budete vy rodiče a další členové domácnosti. Vy si oprášíte učivo ze školy, děti si procvičí látku, aniž by věděly, že se vlastně učí. Taková malá, ale účinná lest.

Duševní klid a pohoda

A pokud je toho na vás moc, nebojte se říct si o pomoc někomu blízkému z rodiny, dobrému příteli nebo zavolat odborníkovi. Neklid a nepříjemné až úzkostné pocity jsou naprosto pochopitelné. Je to přirozená lidská reakce na stres.

Nejste v tom sami. Naopak, v tomhle jsme opravdu všichni spolu, a proto bychom se měli navzájem podporovat a být k sobě ohleduplní.