Italka při operaci mozku připravila specialitu z oliv

Zpravodaj | 11. 6. 2020

Řím 11. června (ČTK) – Pacienti při operaci mozku už hráli na housle nebo kytaru, ale jak na svých internetových stránkách píše britská BBC, jistá Italka je zřejmě první, kdo během zákroku připravil regionální specialitu z oliv. Šedesátiletá pacientka při operaci, jejímž cílem bylo odstranit nádor z levého spánkového laloku, připravila za hodinu 90 plněných oliv.

Operace při vědomí se provádí tehdy, pokud například nádor zasahuje do oblastí mozku odpovědných za řeč, zrak nebo pohyb. Aby operující lékař omezil poškození zdravé tkáně na minimum, kladou někdy zdravotníci pacientovi otázky, nebo mu dávají během zákroku různé úkoly. Neurochirurg Roberto Trignani z Ancony, který pacientku s týmem deseti dalších kolegů operoval, vysvětlil, že tato metoda „umožňuje sledovat funkci mozku pacienta a vylaďovat další postup“. Jiný pacient, kterého Trignani v posledních letech operoval, měl při výkonu za úkol sledovat kreslené filmy.

Připravit plněné olivy po ascolsku je ovšem mnohem náročnější a italská média popsala, že operační sál připomínal kuchyň. Zákrok trval dvě a půl hodiny a dopadl dobře.

Ascolské olivy jsou specialitou středoitalského regionu Marche. Plní se kořeněnou masovou směsí a obalují v mouce, vajíčku a strouhance. Pak se smaží.

hab mka