Hygienikům v Praze nyní pomáhají s trasováním hasiči a celníci

„Chtěl bych vyzvat všechny Pražany, aby byli v komunikaci s hygienou vstřícní,“ řekl Hřib. Doplnil, že práce hygieniků je nyní obzvlášť náročná. Hygienici se totiž věnují nejen trasování kontaktů nakažených, ale potýkají se i se zahlcením dotazy, což už dříve vyvolala iniciativa Zlatý špendlík.

 

Vedení Prahy podle primátora schválilo, že činnost Hygienické stanice hlavního města podpoří finančně. Město jí věnuje jeden milion korun na odměny pro zaměstnance. Jde o reakci na výzvu iniciativy Zlatý špendlík zpěváka Daniela Landy, aby lidé na protest proti opatřením proti covidu-19 zahltili krajské hygienické stanice dotazy. Podle informací magistrátu v pátek 12. listopadu obdržela hygienická stanice zhruba 1600 žádostí. Radní Milena Johnová (Praha Sobě) v pondělí novinářům sdělila, že lidé pokládají hygienikům dotazy například na to, kolik bylo v který den provedeno kontrol.

 

Iniciativa ve výzvě nazvané „Zahlťme neprodleně hygieny“ označila vládní opatření, která mají zpomalit nynější rychlý nárůst počtů nakažených, hospitalizovaných a zemřelých na covid-19, za protiústavní. „Prosíme tedy každého z vás, aby se klidně i opakovaně dotazoval KHS na aktuálně probíhající kontroly. Práce hygienických stanic na přípravě odpovědí pro vás bude pro naše občany jistě užitečnější než nesmyslná šikana živnostníků, poskytovatelů služeb a jejich zákazníků,“ napsala iniciativa.

 

Landa v úterý pro server iROZHLAS.cz odmítl tvrzení, že jde o šikanu. Zároveň uvedl, že nejde jen o jeho aktivitu. „Ten text vzešel z širšího okruhu, z právně erudovaných lidí,“ řekl. Podle něj nemohla iniciativa tušit, kolik lidí se skutečně začne hygien dotazovat. Odmítl, že by byl tváří celé akce a označil se za „zesilovač“. „Zesiluji hlas Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků, zesiluju hlas lékařů Zdravého fóra. Zesiluji hlas našich právníků, kteří jsou sdružení v organizaci Pro Libertate,“ řekl serveru.

 

Covid-19

Krajské hygienické stanice jsou od loňského března kvůli pandemii vytíženější než dříve. Místo běžné agendy se věnují trasování kontaktů nakažených nebo kontrolám dodržování protiepidemických opatření.

 

Podle dat o trasování z projektu Chytrá karanténa hlásí lidé pražské hygieně v posledním týdnu 1,65 rizikového kontaktu. Hygienická stanice Prahy vytrasovala za poslední týden průměrně do 24 hodin od výsledku testu 20 procent pozitivních na covid-19 a oslovila také 59 procent jejich kontaktů. Podobný je průměr pro všechny hygienické stanice v Česku, vyplývá z aktuálních údajů.

 

Testy v Praze v uplynulém týdnu odhalily 11.000 případů koronaviru, zhruba o 40 procent víc než o týden dřív, kdy se během sedmi dnů nákaza prokázala u 7813 lidí. Počet nově nakažených za týden v přepočtu na 100.000 obyvatel se zvýšil na 824, o týden dříve byla takzvaná incidence na hodnotě 585. Roste také počet hospitalizovaných s covidem-19 a úmrtí s touto nemocí.