Farmaceutické firmy: Počty pacientů zařazených do studií klesají

Praha 22. května (ČTK) – Počty pacientů zařazených do klinických studií nových léků v Česku v posledních letech podle farmaceutických firem klesají. Je to dáno mimo jiné změnou typu testovaných léků. Firmám to ale umožňuje získat dříve léky, které ještě nejsou na trhu. Novinářům to dnes řekli zástupci Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP). Podle nich studie českému zdravotnictví loni ušetřily 376 milionů korun.

„Množství nově zahájených studií může být stejné, ale sledujeme propady v počtu pacientů. Je to dáno změnou typu testovaných léků, které jsou více personalizované a zaměřené na menší skupiny pacientů,“ řekl prezident AIFP Jakub Dvořáček. Ve špičkových evropských nemocnicích léčí podle něho 15 až 20 procent pacientů léky zařazenými do klinických studií, v Česku to je však pod deset procent.

Podle přednostky Farmakologického ústavu Masarykova onkologického ústavu v Brně Reginy Demlové mají klinické studie výhody jak pro pacienty, kterým umožňují dostat se dříve k novým lékům, tak pro zdravotnická zařízení, pro než znamenají úsporu, protože se neplatí z veřejného zdravotního pojištění. Pro zvýšení počtu pacientů je podle ní nezbytná dobrá komunikace mezi praktickými lékaři a specializovanými centry.

O důležitosti studií je přesvědčeno i ministerstvo zdravotnictví. Pokles jejich počtu by se proto mělo Česko podle náměstka Radka Policara snažit zvrátit. „Udělat dobrou smlouvu mezi zadavatelem a poskytovatelem je složitý proces, který často trvá i déle než rok,“ vysvětlil. Ministerstvo proto připravilo univerzální text smlouvy, který by ho měl zkrátit řádově na týdny. Na ministerstvu také vznikne k tématu pracovní skupina.

Zatímco v roce 2015 zahájily členské firmy AIFP 81 studií, o dva roky později to bylo 67. Pacientů bylo před třemi lety nově zapojeno 7000, loni asi 5000. Celkové počty pacientů ve studiích klesly za dva roky z asi 26.300 na 21.000. Roste počet studií v oblasti onkologie, revmatologie nebo kardiologie. Třetina nových léků cílí na vzácná onemocnění.

Podle AIFP ušetřily farmaceutické firmy českému zdravotnictví v roce 2015 asi 170 milionů korun, loni už to bylo 376 milionů. Firmy hradí léky, které jsou podávané pacientům v klinických studiích do doby, než jsou posouzené Státním ústavem pro kontrolu léčiv z hlediska nákladů a efektivity. Když ústav přizná léku úhradu, je placený z veřejného zdravotního pojištění. Pokud ji zamítne, léky si musí pacient platit sám.

van mha