Experti: V Maďarsku se během 20 let zdvojnásobil počet případů rakoviny kůže

Autor: Redakce | Doporučené články | 17. 8. 2023

Zástupci společnosti během nedávného budapešťského hudebního festivalu Sziget otestovali 600 účastníků, z nichž šest mělo pozitivní nález, uvedl předseda společnosti, dermatolog a onkolog Norbert Wikonkál a poukázal na nebezpečí, jaké představuje zvýšené ultrafialové záření v důsledku globálního oteplování pro exponovanou lidskou pokožku. Rakovina kůže je podle jeho slov zvláště častá u mladých žen a starších mužů.

Poukázal také na význam prevence a včasného odhalení rakoviny kůže. Společnost aktivně podporuje pravidelné kontroly a poskytování poradenských služeb na místě veřejných událostí, jako byl vzpomínaný festival.

Bývalý předseda společnosti Rolland Gyulai uvedl, že v současnosti se v bezmála desetimilionovém Maďarsku ročně diagnostikuje 2500 případů melanomu, 4500 případů epiteliomu (nádor z epitelu, karcinom) a 17.000 případů bazaliomu, což je nejčastější typ rakoviny kůže, který může způsobit významné znetvoření infiltrací do okolních tkání.

V celé Evropě se v posledních dvou desetiletích zvyšuje počet případů rakoviny kůže. V Německu se podle německého statistického úřadu v roce 2021 zvýšil počet úmrtí na rakovinu kůže o 55 procent oproti roku 2001. V Česku ročně lékaři diagnostikují zhoubný melanom asi u 3500 lidí, zhruba 400 osob nemoci podlehne. V léčbě nebo vyléčených je v Česku asi 40.000 lidí, vyplývá z dat, která loni představil Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).

Podle odborníků by se snížením výskytu rakoviny kůže mohlo dosáhnout značné úspory ve zdravotnictví.