EK schválila lék proti rakovině prostaty z dílny české vědkyně

Aktuálně | 14. 12. 2022

Schválení EK následuje po pozitivním vyjádření, které v říjnu vydal příslušný výbor Evropské lékové agentury (EMA). Vztahuje se na všech 27 členských států Evropské unie plus Island, Norsko, Severní Irsko a Lichtenštejnsko, uvedla firma. Už dříve radiofarmakum s obchodním názvem Pluvicto s účinnou molekulou PSMA-617 schválila americká léková agentura FDA.

Nové radiofarmakum dokáže nádorové buňky najít a ničit. Umí přímo v těle pacienta s rakovinou prostaty najít nemocné buňky, navázat se na ně, ozářit je a zničit, a to bez vážnějších vedlejších účinků. V Česku rakovinu prostaty lékaři každoročně odhalí u asi 8000 mužů, z toho asi u pětiny je onemocnění v pokročilé fázi. Ročně na rakovinu prostaty v zemi zemře kolem 1500 mužů.

Lékaři dlouhodobě upozorňují na to, že karcinom se zpočátku neprojevuje a v těle může růst léta bez povšimnutí. Urologové usilují o zavedení plošného screeningu rakoviny prostaty. Na konci loňského roku spustili pilotní projekt, v němž se pokouší zjistit, jak nejlépe zachytit ty, kterých by se nádor mohl týkat.

dk jd