Dostavba a rekonstrukce kliniky nukleární medicíny FN Olomouc skončí v listopadu

Autor: Redakce | Aktuálně | 30. 6. 2023

„Pro nás je to velký svátek. Tímto přístrojem z posledních vývojových generací PET/CT se zatím může pochlubit jen velmi málo pracovišť jak v České republice, tak i v celé Evropě. Navíc je to jedinečná příležitost prohlédnout si jednotlivé části této technologie. V následujících dnech již přijedou technici Siemensu a přístroj složí a připraví k důkladnému testovacímu provozu,“ uvedl Horalík. Na uvedení nového přístroje do plného provozu mají odborníci ještě dva měsíce.

V nové dvoupodlažní budově bude v provozu vyšetřovna PET/CT. Fungovat bude nezávisle na nynějším pracovišti PET/CT, jehož vytíženost se pohybuje vysoko nad průměrem počtů vyšetření v ČR i ve světě. Druhé patro je vyčleněno pro laboratoře na výrobu a distribuci radiofarmak. Zbylá plocha druhého podlaží poslouží jako zázemí pro personál.

„Rekonstrukce a dostavba kliniky nukleární medicíny zvýší vybavenost nemocnice a zlepší podmínky pro zajištění adekvátní moderní zdravotní péče. A to včetně navýšení kapacity, kterou bude možné využít jak trvale, tak i s nově získanou možností dalšího navýšení v případě krizové situace, například rozkolísání chodu zdravotnických zařízení v případě epidemií,“ uvedl přednosta kliniky nukleární medicíny FN Olomouc Milan Kamínek.

Na projekt dostavby a rekonstrukce kliniky nukleární medicíny získala FN Olomouc z Evropského fondu pro regionální rozvoj dotaci 105 milionů korun a ze státního rozpočtu 15 milionů korun. Zbývající výdaje nemocnice uhradí z vlastních zdrojů.

FN Olomouc je šestou největší nemocnicí v ČR. Zařízení má pět desítek pracovišť. Ročně je tam hospitalizováno 55.000 pacientů a lékaři provedou 22.000 operací.