CVVM: O geneticky modifikované potraviny se zajímá pětina Čechů

Praha 7. září (ČTK) – Geneticky modifikované potraviny nejsou v české společnosti příliš velké téma, zajímá se o ně pouze 19 procent lidí. V případě biopotravin pak zájem projevuje 29 procent Čechů. Většina lidí je ale toho názoru, že by potraviny obsahující geneticky upravené složky měly tuto informací mít uvedenou v popisku nebo na etiketě. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

S označením geneticky modifikované potraviny se už někdy setkalo 82 procent lidí. Z toho desetina s jistotou ví, čeho se tento pojem týká, 39 procent přibližně ví, co znamená, a třetina dotázaných už ho sice slyšela, ale nezná význam. „Můžeme tedy říci, že i přes to, že většina české veřejnosti se s pojmem geneticky modifikovaných potravin již setkala, pouze necelá polovina (49 procent) je zná,“ uvedli statistici.

Informace o genetické úpravě potravin na etiketě nikdy nekontroluje 56 procent Čechů a 27 procent to dělá jen zřídka. Přesto si 77 procent lidí myslí, že by tyto informace na etiketách být měly. Zjištění o genetické modifikaci potraviny by v jejím nákupu ovlivnilo čtvrtinu dotázaných. „Významně je toto rozhodnutí ovlivněno tím, zda se respondenti o problematiku geneticky modifikovaných potravin zajímají či nikoli,“ uvedlo CVVM.

Konzumaci geneticky upravených potravin jako bezproblémovou hodnotí čtvrtina dotázaných a naopak jako nebezpečnou ji vidí 27 procent občanů.

Průzkum se uskutečnil od 5. do 18. června a zúčastnilo se ho 983 lidí.

mtj mha