Česku hrozí epidemie chřipky i přes úbytek případů v části krajů

Praha 30. prosince (ČTK) – Česku hrozí epidemie chřipky navzdory poklesu počtu případů v části krajů v minulém týdnu. Například na Vysočině zemřeli za poslední dva týdny tři lidé a nemocnice vydávají zákazy návštěv. Vyplývá to z informací, které ČTK získala od hygieniků, a z údajů Státního zdravotního ústavu. V předchozím týdnu přibylo případů chřipky a podobných onemocnění o více než polovinu. Největší nemocnost je v Olomouckém kraji.

V celé republice stoupl v předchozím týdnu počet případů chřipkových onemocnění o 54 procent. Lidí, u kterých se prokázala chřipka A, přibylo za minulé dva týdny zhruba o třetinu. Podle zdravotního ústavu to svědčí o nastupující epidemii. Za epidemii se považuje stav, kdy je více než 1600 až 1800 nemocných na 100.000 obyvatel. V minulém týdnu připadlo podle ústavu na každých 100.000 obyvatel Česka v průměru 1364 lidí s nějakým akutním respiračním onemocněním včetně chřipky.

Nejvyšší byla podle zdravotního ústavu minulý týden nemocnost v Olomouckém kraji s 1809 případy na 100.000 obyvatel. „Nejvyšší nárůsty počtu nemocných s chřipkovými projevy vykazuje Olomoucký kraj a kraj Vysočina,“ uvedli pracovníci ústavu. Na Vysočině navíc kvůli chřipkám zemřeli v poslední době tři lidé. Ke dvěma úmrtím z minulého týdne přibylo další v pondělí. Lékaři na Vysočině evidovali 1461 nemocných na 100.000 obyvatel a kvůli nárůstu počtu případů budou do odvolání zakázány návštěvy pacientů ve čtyřech z pěti krajských nemocnic. V Olomouckém kraji zatím nemocnice návštěvy nezakázaly.

Přitom v některých regionech minulý týden chřipky a dalších viróz ubylo. Třeba Karlovarský a Plzeňský kraj zaznamenaly úbytek zhruba o čtvrtinu. V Libereckém kraji je o 22 procent nemocných méně než před týdnem. V Plzeňském kraji připadalo 737 nemocných na 100.000 obyvatel. „To je zhruba poloviční nemocnost, než by byla třeba na epidemii,“ řekl hlavní epidemiolog Krajské hygienické stanice Petr Pazdior. V Karlovarském kraji bylo 575 nemocných na 100.000 obyvatel. I ve Zlínském kraji respiračních onemocnění ubylo asi o třetinu na 839 nemocných na 100.000 obyvatel, ale samotných případů chřipky naopak o třetinu přibylo.

Respiračních nemocí celkově ubylo i v Pardubickém kraji na 1022 případů na 100.000 obyvatel a v Královéhradeckém kraji na 902 případů. Pod celostátním průměrem se držel počet nemocných také Jihočeském kraji, ale nemocnost tam vzrostla o sedm procent na 1209 případů na 100.000 obyvatel. V Jihomoravském kraji je to zhruba 1200 případů. Ve Středočeském kraji činí nemocnost 979 lidí na 100.000 obyvatel a zatímco nemocných chřipkou tam přibylo, lidí s infekcí dýchacích cest naopak výrazně ubylo.

Úbytek nemocí dýchacích cest je ale podle hygieniků jen krátkodobý. „Projevily se prázdniny a dovolené, lidé tolik nechodí k lékaři. Po návratu do škol očekáváme v příštím týdnu nárůst,“ řekl Pazdior. Příchod epidemie v lednu či na přelomu ledna a února je podle Renaty Ciupek z jihomoravské hygienické stanice obvyklý. „Většinou to bývá po prázdninách, kdy jdou děti do školy. Začíná to u dětí a postupně se nakazí rodiče i prarodiče,“ doplnila. Nemocných přibude podle Marty Pavlové z pardubické stanice i kvůli návratu lidí z dovolených do pracovního kolektivu.

mtj ver red kš