Brněnské kardiologické centrum dostalo od ÚOHS pokutu 1,5 milionu Kč

Autor: Redakce | Aktuálně , Zpravodaj | 14. 4. 2023

Centrum sídlí v areálu nemocnice v Pekařské ulici v Brně, léky a materiál od nemocnice kupovalo na základě rámcové dohody, která byla uzavřena jako součást nájemní smlouvy. Na základě této dohody kupovalo centrum materiál a léky s pětiprocentní přirážkou, která měla pokrývat náklady spojené s dodávkami.

„CKTCH dodávky nepoptávalo v zadávacím řízení, neboť se dle jeho názoru jednalo o horizontální spolupráci dvou veřejných zadavatelů, pro kterou však podle zjištění Úřadu nebyly splněny zákonné podmínky. V rozsahu těchto služeb nelze hovořit o žádné spolupráci, jedná se o vztah poskytovatele a příjemce služeb,“ uvedl Mlsna.

Centrum v rozkladu požadovalo snížení pokuty, tomu ale předseda ÚOHS nevyhověl. „Pochybení zadavatele bylo typově nejzávažnější, neboť došlo zcela k vyloučení konkurenčního prostředí. Současně jsem však ve prospěch obviněného zohlednil, že zadavatel nakupoval od jiného veřejného zadavatele, který přinejmenším část dodávek sám soutěžil. Pokuta je ve výši přibližně osmi procent maximální možné sazby, což odpovídá sankcím uloženým v obdobných případech,“ dodal Mlsna.

Rozhodnutí předsedy ÚOHS je pravomocné, a kardiologické centrum tak musí pokutu zaplatit. Rozhodnutí může napadnout žalobou u Krajského soudu v Brně.