Asociace žádá, aby pandemický plán pamatoval i na sociální péči

Praha 5. března (ČTK) – Pandemický plán ČR zatím nepamatuje na domovy pro seniory či terénní služby pro potřebné. Uvedla to Asociace poskytovatelů sociálních služeb (APSS). Vyzvala vládu, aby tento sektor péče do aktualizovaného dokumentu zařadila. Spolu se zdravotnickými odbory kritizovala ministerstvo práce za doporučení, aby si zařízení kvůli případné nákaze koronavirem udělaly zásoby jídla, léků a dalšího materiálu na šest týdnů.

„Chceme se ohradit proti poplašným zprávám. Pokyn ministerstva práce, že si všichni poskytovatelé mají nakoupit léky a potraviny na šest týdnů dopředu, je v rozporu s doporučeními vlády. Je to nereálné a nerealistické,“ uvedl prezident APSS Jiří Horecký. Podle něj podobné návody jen přispívají k nejistotě klientů a jejich rodin.

Podle šéfky odborů zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníkové je potřeba, aby doporučení připravovali experti z praxe. „Byli bychom rádi, aby se panika nešířila na nejvyšších místech a materiály byly reakcí na situaci,“ uvedla odborářka.

Asociace připravila patnáctistránkový návod, jak by měly domovy a pečovatelské služby postupovat. Zařízení by si podle rad mohla vypracovat vlastní krátké krizové plány kroků v mimořádných událostech či při pandemiích.

Podle APSS by pandemický plán měl zahrnovat nejen zdravotnická zařízení, ale také zařízení sociálních služeb a služby pro potřebné v terénu. „Řada opatření by měla být naprosto stejná nejen pro poskytovatele zdravotních služeb, ale i sociálních. Příkladem je rozhodnutí u roušek. Měly by se zajistit nejen zdravotnickým zařízením, ale i sociálním. Toto rovnítko by mělo být u všech opatření,“ podotkl Horecký.

ktk rot